Lange Brug bij Oud Ade per direct afgesloten

© Archieffoto Monique Shaw

Marlies Vording
Oud Ade

De Lange Brug in de Leidseweg bij Oud Ade is dinsdag om 13.30 voor onbepaalde tijd afgesloten. De staat van de brug is zo slecht, dat hij niet langer gebruikt kan worden.

Lees ook: Lange Brug kampt met betonrot

Dat betekent dat automobilisten, buslijn 56 van Arriva en landbouwverkeer niet langer via de Leidseweg tussen Leiderdorp, Oud Ade en Rijpwetering kunnen rijden. Het bruggetje voor fietsers en voetgangers blijft wel in gebruik.

Met borden en verkeersregelaars leidt Kaag en Braassem het verkeer om via de N445. ,,We willen dat zo min mogelijk mensen door de afsluiting voor een vervelende verrassing komen te staan’’, zegt een gemeentewoordvoerster.

Twee weken geleden sloot de gemeente al een rijstrook van de Lange Brug af. Tijdens een onderzoek was betonrot aangetroffen in de randen van het bouwwerk. Na nadere verkenningen bleek de situatie een stuk ernstiger: onder de brug heeft zich een ’lappendeken’ aan scheuren gevormd. ,,Dat is voor ons noodzaak om de brug nu af te sluiten.’’

Hoe lang de afsluiting duurt, is vooralsnog niet duidelijk. Een tijdelijke brug, die net zoveel verkeer aankan als het oude exemplaar, zou volgens de gemeente een oplossing kunnen bieden. Of het zo ver komt, is nog niet bekend. ,,We kunnen er nu nog niets over zeggen.’’

Oud Ade en Rijpwetering zijn tijdelijk per bus bereikbaar. Arriva is in gesprek met de gemeente om te kijken of er voor vervangend vervoer gezorgd kan worden.

Landbouwverkeer mag tijdelijk gebruik maken van de N445. Normaal gesproken is dat niet toegestaan, maar de provincie Zuid-Holland heeft vandaag een ontheffing verleend. De verbodsborden zijn door de gemeente tijdelijk afgeplakt.

Wat de gevolgen zijn voor de Leiderdorpse triathlon, die komende zondag op de planning staat, is ook nog niet duidelijk. De route van het evenement loopt over de N445, die momenteel fungeert als enige omleidingsroute voor de Leidseweg. Voor de gelegenheid zou de N445 urenlang af worden gesloten. De vergunning voor het evenement is verleend door de provincie. Kaag en Braassem is in gesprek om te zoeken naar eventuele oplossingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.