Lange rijen om 2 uur, of vrije inlooptijden

Frank Beijen
Leiden

Cafébezoekers in de binnenstad zijn het eens met het plan van een meerderheid van de Leidse gemeenteraad om de toegangstijden van cafés vrij te geven. Het uitgaansleven zou ’bruisender’ worden als cafés ook na twee uur bezoekers mogen binnenlaten.

Overdag lijkt het een winkelstraat zoals alle andere, maar het drukste moment van de week op de Leidse Hogewoerd is zaterdagnacht rond half twee. Fietsers banen zich met moeite een weg tussen de tachtig jongeren, die staan te wachten voor de kroegen Mas y Mas en Odessa, of op straat staan om een sigaretje weg te werken.

De 17-jarige Niek van den Berg druipt af uit de rij voor Mas y Mas. Hij baalt, want hij is net te jong om binnen te komen. Iets oudere vrienden zijn al wel binnen in het drukke café. ,,We moeten snel ergens anders heen, voordat het twee uur is’’, zegt de scholier. Na dat tijdstip mag er bij geen enkele kroeg in Leiden nog iemand naar binnen. Een meerderheid in de Leidse politiek wil dat caféhouders zelf mogen beslissen tot wanneer ze klanten binnenlaten. Bewoners van de binnenstad zijn tegen het plan, onder andere uit angst voor meer overlast van het uitgaanspubliek.

Niek van den Berg zou blij zijn als cafés na twee uur ’s nachts nog bezoekers mogen toelaten. ,,Goed voor het uitgaansleven in Leiden als kroegen wat flexibeler zijn’’, zegt hij. ,,Vind ik niet’’, zegt zijn even oude vriend Tim Kortekaas. ,,Als ze na twee uur niemand binnenlaten, houden ze de dronkenlappen tenminste buiten.’’

Lees de hele reportage in het Leidsch Dagblad van maandag 24 januari.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.