’Meer buitenkunst ter versterking van imago Leiden’

’Meer buitenkunst ter versterking van imago Leiden’
Veel Leidenaren vinden dat ’De buste van Rembrandt’ niet op de juiste plek staat.
© Hielco Kuipers
Leiden

In Leiden moet meer openbare kunst komen, op pleinen, in straten en naast gebouwen. En dan niet permanent, maar meer zoals Beelden in Leiden (BiL) haar jaarlijkse expositie op de Hooglandse Kerkgracht organiseert; tijdelijk en met verschillende ontwerpers. Verder moeten bestaande openbare kunstwerken die al jaren in Leiden op dezelfde plek staan, misschien naar een nieuw stekje verhuizen. Dat zijn de ambtelijke voorstellen waar de gemeenteraad zich begin volgende maand over buigt.

Jarenlang was er weinig gemeentelijke of politieke aandacht voor ’kunst in de openbare ruimte’. Initiatieven als Kunst Uitschot Team, Beelden in Leiden, Vierkant in Vierkant en Kunst in het Singelpark veranderden dat en gaven aan dat de belangstelling voor het onderwerp groeit.

Het stadsbestuur heeft bovendien ontdekt dat ’het imago van Leiden als internationale kennisstad, als stad van ontdekkingen, wordt versterkt door de plaatsing van zorgvuldig op dit thema uitgekozen beeldende kunst’.

Het was al bekend dat Leiden een stadscurator aanstelt, onder meer om plekken in de stad te zoeken en bijpassende kunst te vinden. Ook wordt jaarlijks 250.000 euro in een fonds gestopt voor buitenkunst en bovendien wordt per project gezocht naar andere sponsors. ’Tijd voor een opwaardering’, zo staat in de nota.

In het nieuwe voorstel wordt daaraan toegevoegd dat steeds andere kunstenaars een kans moeten krijgen. Verder krijgen buurtbewoners inspraak, wordt innig samengewerkt met BiL, de universiteit en het LUMC, en er komt een herplaatsingsplan voor bestaande ’verweesde’ beelden en andere kunstwerken. Bij dat laatste wordt vaak de buste van Rembrandt als voorbeeld genoemd, die op een talud bij het begin van de Witte Singel staat. Dat vindt niet iedereen een goed in het oog springende centrale plek.

Voorzitter Marcus Rooijakkers van BiL kan de interesse voor buitenkunst waarderen. „Wij hebben vier beelden in depot staan die we nergens kwijt kunnen. Simpelweg omdat een aanspreekpunt bij de gemeente ontbreekt. Met de aanstelling van een stadscurator en de extra aandacht voor het onderwerp kunnen we alleen maar blij zijn.”

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie