Miljoenenprijs voor Leidse wetenschapper

Leiden

Hoogleraar Carsten de Dreu van de Universiteit Leiden krijgt 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Dreu is hoogleraar sociale en organisatiepsychologie. Hij doet, aldus NWO, ’grensverleggend onderzoek naar conflicten, onderhandelingsprocessen, besluitvorming en creativiteit binnen kleine groepen’.

,,De Dreu heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de studies naar neurobiologische processen die aan de basis liggen van groepsconflicten.”

Ook drie andere hoogleraren kregen de NWO-Spinozapremie van 2,5 miljoen. Het zijn Anna Akhmanova, Marileen Dogterom en John van der Oost.

De bekende terrorisme-expert Beatrice de Graaf en hoogleraar Marion Koopmans kregen de nieuwe NWO-Stevinpremie, ook goed voor 2,5 miljoen euro.

De onderzoekers ontvangen de zeer gewichtige onderscheidingen voor hun ’uitmuntende, baanbrekende en inspirerende’ werk.

Akhmanova geldt als een pionier in het gebruik van de nieuwste celbiologische technieken. Dogterom is een van de belangrijkste gezichten van de biofysica in Nederland.

Van der Oost is mede-grondlegger van een techniek waarmee heel gericht genen kunnen worden verwijderd, toegevoegd of veranderd.

Koopmans houdt zich bezig met onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen en verspreiding van besmettingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.