Koerdisch eten op Valkenburgse bodem

Salwa Mustafa: ,,Niemand kan dit namaken, het zijn echt, puur Koerdische gerechten.’’

Salwa Mustafa: ,,Niemand kan dit namaken, het zijn echt, puur Koerdische gerechten.’’© Foto Taco van der Eb

Alieke Hoogenboom

Op het gasfornuis in de keuken van Herberg Welgelegen in Valkenburg staat eten in drie pannen te pruttelen. Salwa Mustafa, bewoner van het asielzoekerscentrum in Katwijk, is al vanaf één uur ’s middags druk in de weer om voor veertig gasten een Koerdisch driegangenmenu van zeven euro op tafel te zetten. ,,Ik vind het heel leuk om voor anderen te koken. Niemand kan dit namaken, het zijn echt, puur Koerdische gerechten.’’

Mustafa is op uitnodiging van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers Katwijk (IWAK) en Herberg Welgelegen naar Valkenburg gekomen voor het eetproject Grenzeloos Genieten dat inwoners uit de regio kennis laat maken met andere culturen. Daarnaast is het een goede manier anderen te leren kennen.

,,Op een aparte manier vind ik het lekker’’, zegt Jack van den Eijkel over het hoofdgerecht kufta, een deeg van bulgur met daarin gehakt dat ligt in een saus van yoghurt en munt. ,,Ik denk altijd dat ik niet veel lust, maar achteraf valt het mee.’’ Zijn tafelgenoot Leny van Duijn probeert graag nieuwe gerechten. ,,Ik geniet hier wel van. We eten alles, maar we zijn geen kookgoeroes. Voor bijzondere dingen eten we graag ergens anders.’’

Niet alle gasten smullen van het voor hen onbekende gerecht (’toch een beetje te apart’), maar de maaltijd wordt wel netjes opgegeten. De Koerdische haalt de leeg geschraapte borden even later trots op. De eters krijgen verder mezawra, een Arabische auberginesoep, en een Koerdische custard met fruit en kokosvlokken. ,,We hadden beter van te voren naar de sportschool kunnen gaan’’, grapt een tafelheer over de calorierijke gerechten die hij krijgt voorgeschoteld.

Mustafa, die met haar lange groene jurk en hoofddoek met gouden zwaluwen een mooie verschijning is, krijgt hulp van vaste chefkok Benjamin Juffermans en vrijwilligers, onder wie Margreet Candido die de borden één voor één op tafel zet. ,,Ik ben op zondag altijd blij dat het weer bijna maandag is. De herberg is zo’n een warme plek om te werken’’, vindt de Valkenburgse die onder meer activiteiten bij de dagopvang begeleidt. ,,Ik haal hieruit veel voldoening. Het is fijn iets voor anderen te doen.’’

IWAK-vrijwilliger Piet Kralt heeft met Mustafa boodschappen gedaan. Daarvoor moesten ze met de auto naar een winkel buiten de gemeente rijden. ,,We moesten natuurlijk naar de halalslager’’, verklaart de vrijwilliger die Katwijkse asielzoekers vaker te hulp schiet. ,,Ze hebben hier niets’’, zegt hij. ,,Ik help ze graag om het een beetje leuker en makkelijker te maken.’’

Tussen de gangen door kletsen de tafelgenoten volop met elkaar. Over de laatste nieuwtjes, verhalen van vroeger en het interview met Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en oud-bewoner van Rijnsburg, bij Zomergasten. ,,Prachtig, vond ik het. Ik had zo nog twee uur langer naar het interview kunnen luisteren’’, zegt Van den Eijkel. ,,Wist je trouwens dat zijn vader half Rijnsburg ter wereld heeft gebracht? En mij ook.’’ Kralt, die tegenover hem zit, weet te vertellen: ,,Hij deed bevallingen met een shaggie in zijn mond. Dat kon in die tijd gewoon. Ook heeft Eberhart van der Laan nog bij Rijnsburgse Boys gevoetbald.’’ Zijn buurvrouw herinnert zich de ’prachtige tuin’ van het gezin. ,,Ik heb daar weleens frambozen en kruisbessen geplukt.’’

Er komen meer edities van Grenzeloos Genieten, maar de eerstvolgende datum is nog onbekend. In de herberg - een dagbestedingslocatie, ontmoetingsplek en er worden ook hotelkamers en vergaderzalen verhuurd - worden ook ’gewone’ eetavonden georganiseerd. Meer info op www.herbergwelgelegen.nl.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.