Veiligheid rond zes Leidse basisscholen moet beter

Loman Leefmans
Leiden

Bij zes van de veertig Leidse basisscholen is de verkeerssituatie onveilig. Daar gaat de gemeente wat aan doen, zo staat in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft bij alle Leidse scholen een schouw gehouden, op basis van adviezen van Veilig Verkeer Nederland.

Bij vier scholen is de directe omgeving niet verkeersveilig, zo is vast komen te staan. Bij twee andere scholen zijn onlangs maatregelen genomen, maar die bleken niet toereikend. Later dit jaar presenteert de gemeente een plan om de situaties te verbeteren.

Het gaat om de ELS nabij de Vondellaan, De Lucas van Leyden-vestigingen aan zowel Vliet als Ursulasteeg, de Kortevlietschool aan de Schubertlaan, De Brug aan de Wassenaarseweg en de Vlieger aan de Boerhaavelaan. De laatste drie in de opsomming zijn scholen voor bijzonder onderwijs.

Het stadsbestuur komt na de zomer niet alleen met voorstellen voor verkeersmaatregelen, maar burgemeester en wethouders willen er ook voor zorgen dat meer scholen het keurmerk School op Safe halen.

De Haanstraschool aan het Rapenburg is niet in de lijst opgenomen, maar dat wil de school juist wel. Daarom wordt vrijdag (12 mei) een handtekeningenlijst overhandigd aan verkeerswethouder Robert Strijk (D66).

’De Haanstra’ kent vooral problemen in de ochtenduren als gemotoriseerd verkeer langs rijdt. Het is dan onveilig omdat de gemeente een rij met zogeheten Leienaartjes (paaltjes) heeft weggehaald.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.