Meest 'geklikt' over hennepkwekerijen

Meest 'geklikt' over hennepkwekerijen. Foto: Archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
Regio

Wietplantages zorgen voor de meeste tips die de politie Hollands Midden via Meld Misdaad Anoniem binnenkrijgt. Tips over harddrugs en illegaal vuurwerk staan op de tweede en derde plek. Dat blijkt uit cijfers over 2011.

Niet alleen landelijk, maar ook in deze regio gingen de meeste meldingen die bij Stichting M. binnenkwamen over drugshandel en wietplantages. In Nederland werd hier 7.590 keer over gebeld, waarvan 99 keer in Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda en de dorpen daaromheen. De politie nam ruim vierduizend hennepplanten in beslag.Een wietplantage aan de Achthovenerweg in Leiderdorp werd ontmanteld naar aanleiding van een tip. De politie stuitte daar, een maand geleden, in de loods van een bedrijfspand op twee kweekruimtes, met 1002 hennepplanten. Er werden geen verdachten aangetroffen.Twee Gouwenaars, een 25-jarige en 26-jarige man, werden in mei vorig jaar veroordeeld voor het verhandelen van harddrugs in hun woonwijk. De politie Hollands Midden kwam de zaak op het spoor na een melding via de tiplijn. Stichting M. kreeg nog 72 andere meldingen door over harddrugs in deze regio.

Mensenhandel

Het aantal tips dat Meld Misdaad Anoniem binnenkreeg over mensenhandel en -smokkel nam in 2011 toe met 36 procent tot 148 meldingen. Een van die meldingen ging over een 67-jarige vrouw uit Leiden, die een netwerk aanstuurde waarbij schijnrelaties werden geregeld. De vrouw is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.De anonieme meldlijn kreeg in deze regio 352 meldingen binnen. In 2010 waren dat er nog 312. Aandacht in de media voor specifieke zaken en een campagne van Stichting M. zelf zorgden voor de toename. Meldingen kwamen er ook over illegaal vuurwerk (22), overvallen (20) en softdrugs (14). In totaal was 79 procent van de meldingen bruikbaar. Zeventig mensen werden aangehouden naar aanleiding van de tips.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.