Schietvereniging van Minerva zoekt plek voor museale wapens

Leiden

Het Leidse schietpistoolgezelschap Colonel Colt is in paniek nu het vreest dat het zijn antieke pistolen moet vernietigen. De leden vinden het zonde om de wapens, waarvan sommige nog van voor de Tweede Wereldoorlog dateren, ’door de shredder te moeten halen’. De wapens zijn nu in bewaring in de kluis van schietvereniging De Vrijheid in Leiderdorp.

Colonel Colt is een ’geheime’ subvereniging van Sociëteit Minerva met hoofdzakelijk leden van adellijke afkomst. Elk jaar worden er twee nieuwe leden toegelaten en er zijn nooit meer dan twaalf. Veel leden wonen in het Minervahuis Herengracht 41-43. Onder elkaar noemen zij elkaar graag ’Heeren’. Ze onderhouden een warme band met de oud-leden. In totaal gaat het om 99 mannen.

Revolver

De schietclub, opgericht in 1853, is één van de oudste gezelschappen van Minerva. Hij is vernoemd naar de Amerikaanse wapenmaker Samuel Colt (1814-1862), die in die tijd furore maakte met zijn ’revolver’, het eerste pistool dat zes kogels achter elkaar kon afschieten. De leden doen er alles aan om hun bestaan aan het oog te onttrekken. In 2005 zei de toenmalige voorzitter Cees Roëll ’dat alles rondom Colonel Colt in zwart kruit is gehuld’.

Maar anno 2016 zijn de leden uitgeschoten. Een woordvoerder van Colonel Colt zegt dat na het Ridderhofdrama de eisen aan de studenten te hoog zijn opgeschroefd. Ze moeten veertien keer per jaar oefenen op de schietbaan van De Vrijheid. Eén keer per 3,5 week, dat is te veel in een tijd van bindende studieadviezen en prestatiebeurzen.

Schietwedstrijd

Van de reputatie dat de leden van Colonel Colt ’erg goed’ zouden zijn en zelfs kunnen winnen van agenten van de Leidse politie, is dan ook niet veel meer over. De jaarlijkse schietwedstrijd met de Leidse politie, die sinds 1956 werd gehouden, is tegenwoordig een borrel.

Een woordvoerder van schietvereniging De Vrijheid zegt dat ’hij de leden van Colonel Colt al meer dan een jaar niet heeft gezien’. De wapens van de schietvereniging liggen daar nog wel in de kluis. Maar als de leden er niet mee oefenen, zegt de wapenwet dat de pistolen met een zwaar kaliber moeten worden vernietigd. De lichte wapens mogen wel bij De Vrijheid blijven.

Vernietiging van hun mooie wapens, dat willen de leden niet. Daarvoor zijn té bijzonder. In een vertrouwelijke email, in het bezit van deze krant, schetst bestuurslid Christiaan van Lennep aan de leden en oud-leden de scenario’s: inbeslagname of onklaar maken van de wapens, of de zware kalibers onderbrengen bij de Belgische wapenhandelaar Eddy Podevijn in het Belgische Zottegem. Tot nu toe is daar niets van terechtgekomen.

Certificaat

Kortom, het bestuur van Colonel Colt zit met zijn wapens in de maag. De woordvoerder verwerpt de suggestie dat de leden de training weer kunnen opnemen en na het behalen van een certificaat legaal met de zware wapens kunnen schieten. Hij acht het ’niet haalbaar’. Bovendien zijn de wapens eigenlijk niet meer geschikt om mee te schieten. Ze zijn te oud, te vaak gebruikt. Het mooiste zou het zijn als een museum zich over de collectie wil ontfermen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.