’Leiden informeert slecht’

Liza Janson
Leiden

Buurtbewoners die uit de krant moeten vernemen dat er een extra opvang voor daklozen komt bij De Binnenvest, achter de Langegracht. Omdat het niet het eerste geval betreft van een gebrekkige informatievoorziening van de gemeente, schrijft buurtvereniging Noordvest-Molenbuurt een brief waarin dat aan de kaak wordt gesteld. ’Informatie moet worden gedeeld’, is een van de opmerkingen daarin.

De kwestie rond de tijdelijke opvang vormt de druppel voor Rutger Engelhard, voorzitter van de wijkvereniging. Het is niet de eerste keer, schrijft hij aan SP-wethouder Roos van Gelderen. Ook de besluitvorming over de beoogde plek voor het nieuwe stadskantoor aan de Langegracht, en de verplaatsing van het Filmhuis naar de Lammermarkt, werden pas in een laat stadium aan de buurt meegedeeld.

Langzaam

Engelhards boosheid is niet specifiek gericht op Van Gelderen. „Ik denk dat deze wethouder er niet zoveel schuld aan heeft. Het gaat vooral om de gebrekkige informatievoorziening vanuit het Leidse ambtelijk apparaat.”

Hij vervolgt: „Op 27 november moesten we het uit het Leidsch Dagblad vernemen dat dit daklozenbesluit was genomen. Toen werd er gezegd dat buurtbewoners vóór 1 december een brief zouden krijgen. Uiteindelijk is die brief in de ochtend van 5 december bezorgd.”

Het zit Engelhard diep. „Ik heb samen met de rest van mijn bestuur de taak om als aanspreekpunt te fungeren voor buurtbewoners. De buurt verwacht dat van ons. Maar dan moet ik wel de juiste informatie van de gemeente krijgen, zodat ik bezorgde bewoners op tijd kan geruststellen.”

Niet alleen Engelhard is de gebrekkige communicatie zat. Dat zijn andere besturen van de wijkverenigingen in het centrum van Leiden eveneens. Daarom gaat er voor de kerst een gezamenlijke brief naar wethouder Marleen Damen (PvdA). Zij is verantwoordelijk voor de stadswijken.

Buiten slapen

Op de extra daklozenopvang heeft de wijkvoorzitter niets tegen. „Ik ben van mening dat niemand in de winter buiten moet slapen, dus het is goed dat stichting De Binnenvest dit doet. Maar overleg dan wel met de buurt. Al is het maar voor een adviserende rol.”

Engelhard heeft wel een idee hoe dergelijke gevallen in de toekomst kunnen worden vermeden. „Het zou goed zijn als de wijkverenigingen en de gemeente in hierover afspraken gaan maken. Die afspraken zijn er nu niet.”

De gemeente wil nu nog niet reageren op de oproep vanuit Noordvest-Molenbuurt. Dat gebeurt pas als ook de wijkvoorzitter antwoorden op zijn vragen krijgt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.