’16 of 18 jaar maakt niet uit, je komt er toch wel aan’

© Archieffoto ANP

Binnert Glastra
Leiden

Leidse jongeren hebben lak aan de leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar om alcohol te mogen drinken. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door het Leidsch Dagblad, onder 260 16- en 17-jarige, en vijftig 15-jarige scholieren van Leidse middelbare scholen. De resultaten liegen er niet om. Tachtig procent drinkt alcohol, veertig procent doet dat in de kroeg en bijna negentig procent van de ouders keurt dit goed.

Het is een zwoele vrijdagavond, zo een waarbij iedereen tot laat buiten zit. Ook in park De Bult vlakbij het Rijn-Schiekanaal in Leiden. In het gras liggen lege flessen wijn, pakjes sigaretten en de restanten van zakken chips. Eromheen groepjes jongeren, verspreid over de heuvels van het park. Ze lachen en praten.

De Bult is een van de plekken in Leiden waar jongeren rondhangen. Een wijntje of biertje drinken, muziek luisteren. Net zoals het Plantsoen. ,,Maar daar word je vaak weggestuurd door de politie, dus daarom zitten we nu hier’’, zegt een 16-jarig meisje terwijl ze een slok wijn neemt uit een koffiebekertje.

Dronken

Samen met een vriendin zit ze op de heuvel. De twee hebben straks een schoolfeest en drinken alvast in. ,,Vaak haalt een vriend of broer het voor ons’’, zegt haar vriendin. ,,Of je vraagt het aan mensen op straat. Die doen het vaak ook wel.’’ Naar de kroeg gaan de twee nauwelijks. ,,Daar zijn ze allemaal 18-plus. In het park zijn meer mensen van onze leeftijd. Meestal zitten we in het Plantsoen, daar zijn altijd wel mensen die je kent.’’

Naast een rij bomen wordt gebarbecued. Op de grond zit een stuk of vijftien jongens en meisjes tussen de 16 en 18 jaar. Eén van hen neemt een slok van zijn biertje. ,,Het maakt niet uit of je 16 of 18 doet, je komt er toch wel aan.’’ Een vriend vult hem aan. ,,Je kent sowieso mensen van 18, het is niet minder geworden. Je moet alleen een stapje meer zetten.’’ De jongen drinkt wel en natuurlijk hij is wel eens dronken geweest, ,,maar’’, zegt hij ,,dronken zijn is niet leuk. Het moet gezellig zijn om te drinken en je moet niet drinken om gezellig te zijn’’.

Nep-ID-kaart

Daarmee zijn drie meisjes die verderop op een kleedje zitten het volledig mee eens. ,,Ik weet waar mijn grens ligt en voel wanneer ik genoeg heb gehad. Dat is meestal bij vier, vijf drankjes’’, zegt één van hen, ze is 17. Uit een meegebrachte speaker klinkt zachte muziek, ernaast ligt een fles witte wijn. Ze gaan wel eens naar de kroeg. ,,In sommige kroegen krijg je het wel mee, veel mensen hebben ook een nep-ID-kaart’’, zegt haar vriendin. Maar meestal zitten ze bij mensen thuis of in het park. Bij De Bult of in het Plantsoen. ,,Maar in het Plantsoen bellen mensen voor overlast en word je weggestuurd, dat is hier niet, want hier staan geen huizen.’’

Toch zitten die avond ook in het Plantsoen jongeren. ,,In de zomer is het hier ’s avonds super gezellig. Dan drink je een biertje, loop je even een rondje en kom je verschillende groepen tegen. Het is een soort van uitgaansgelegenheid, als je even wilt indrinken ofzo’’, zegt een jongen die net 18 is geworden. Hij zit met wat vrienden op een bankje. Dat de politie af en toe langskomt, nemen ze op de koop toe. Inmiddels zijn ze allemaal de kritische leeftijdgrens gepasseerd. ,,Maar voordat we 18 waren, zaten we hier wel echt tot laat. Je kon niet uit.’’ Zijn vriend vult hem aan: ,,Wat moesten we anders doen?’’

Vrienden

Niet alleen Leidse 16- en 17-jarigen drinken alcohol, ook 15-jarigen zijn niet vies van een drankje. Zo’n 75 procent van hen geeft aan wel eens te drinken. De meesten komen eraan via vrienden.

Ruim 50 procent van de 15-jarigen zegt dat hun ouders het goed vinden dat ze drinken. In verhouding tot hun iets oudere leeftijdsgenoten, gaan 15-jarigen minder vaak te ver met alcohol. Bijna 38 procent geeft aan wel eens te veel te hebben gedronken, tegenover zo’n 55 procent van de 16- en 17-jarigen. De GGD bevestigt het verschil. ,,Hoe jonger, hoe braver’’. Ook blijkt uit gegevens van de gezondheidsdienst dat alcoholgebruik in de groep van 15-jarigen de afgelopen jaren sterk is verminderd. ,,Er is dus al veel gezondheidswinst behaald’’, aldus de GGD.

Namen in dit artikel zijn om privacyredenen weggelaten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.