Onvrede over 'Leidsch Manifest' van Leefbaar Leiden

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

De organisatie van de Erik Hazelhoff Roelfzema-prijs neemt afstand van het 'Leidsch Manifest' van Tomas Kok van Leefbaar Leiden. Het duoraadslid keert zich daarin tegen 'linkse indoctrinatie' en roemt de verzetsdaden van de Soldaat van Oranje.

Kok (22) verzond afgelopen week aan de pers zijn 'Leidsch Manifest'. Hij prijst het Facebook-meldpunt voor 'linkse indoctrinatie aan universiteiten' van UvA-student Yernaz Ramautarsing. Hij roept verder studenten op hun scripties in te sturen aan de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs.

Ook met de titel verwijst Kok naar Hazelhoff Roelfzema. Hazelhoff schreef het 'Leids Manifest' (zonder ch), waarin hij heropening eiste van de door de nazi's gesloten universiteit.

Het bestuur van de Erik Hazelhoff Roelfzema-prijs laat weten dat het zich kan vinden in Koks opsomming van de verzetsdaden van Hazelhoff.

,,Wij distantiëren ons echter van de verdere inhoud van het schrijven van de heer Kok en zien zeker inhoudelijk geen verband tussen het Leids Manifest dat Erik Hazelhoff Roelfzema in 1941 schreef en het Manifest dat de heer Kok heeft opgesteld'', aldus een schriftelijke verklaring

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.