VVD schuift in Leiden als derde aan

Loman Leefmans
Leiden

Leiden krijgt een nieuwe wethoudersploeg die bestaat uit vertegenwoordigers van D66, GroenLinks en VVD. Tenminste, de informateurs Fleur Spijker (D66) en Rob van Lint (GroenLinks) adviseren dat dit trio een nieuw college moet gaan samenstellen. De drie partijen hebben samen 23 van de 39 zetels in de Leidse gemeenteraad.

Direct na de raadsverkiezingen namen D66 (grootste partij) en GroenLinks (grootste winnaar) het voortouw bij het formeren van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Na gesprekken met de lokale leiders van alle andere partijen kwamen Spijker en Van Lint tot de conclusie dat een verbond met de VVD het verder onderzoeken waard is. Het wordt ’de meest kansrijke combinatie’ genoemd. En de liberalen hebben de uitnodiging voor het vormen van een driemanschap inmiddels geaccepteerd.

Maand

De informateurs hebben ook een lijstje opgesteld met belangrijkste onderwerpen voor op de agenda van de verdere onderhandelingen die naar verwachting een maand in beslag nemen. Het gaat dan onder meer om woningbouw, verduurzaming, werkgelegenheid, onderwijs, lokale belastingen en de ontwikkeling van de Leidse regio. De Leidse formatie wordt geleid door de huidige D66-wethouder Robert Strijk.

VVD-voorman Paul Laudy meldt dat hij de uitnodiging ’met plezier heeft aanvaard’, al was het niet echt een verrassing voor de op twee na grootste partij. ,,Natuurlijk gingen we ervan uit dat we een serieuze kandidaat waren’’, aldus Laudy. En volgens hem zitten de partijen programmatisch niet zo ver uit elkaar dat voor een overeenkomst eerst een lange reeks hobbels moeten worden gladgestreken. ,,We moeten uiteraard wel allemaal water bij de wijn doen en het resultaat moet voor de VVD wel herkenbaar zijn, maar ik heb daar goede hoop op.’’

Het is voor het eerst sinds de raadsperiode 1990-1994 dat Leiden een stadsbestuur krijgt met drie partijen. Toen waren dat PvdA, CDA en GroenLinks.

Mochten D66, GroenLinks en de VVD in mei daadwerkelijk tot een vergelijk komen, dan neemt Leiden afscheid van de SP ( van vijf naar drie zetels) en de PvdA (van vijf naar vier) als collegepartijen. Daardoor moeten ook de wethouders Roos van Gelderen (SP) en Marleen Damen (PvdA) vertrekken.

Spel

Van Gelderen stapt uit de politiek, Damen gaat als fractievoorzitter verder. ,,Uiteraard heerst bij ons teleurstelling’’, aldus Damen. ,,Maar deze kans zat erin, het hoort nu eenmaal bij het politieke spel en ze hadden de PvdA ook niet nodig om aan een meerderheid te komen. We gaan constructief oppositie voeren.’’

Bekijk ook het rapport van de informateurs:

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.