Boerin verschijnt bij volle maan

Paul Bouter, Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek

Paul Bouter, Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek© Harry Mos

Theo de With
Leiden

Bij volle maan verschijnt zij in de Leidse Hout. Het duurt nog anderhalve week voordat het zover is. Zolang wil Boer niet wachten en dus huurt hij een uitvinder uit Amsterdam in die denkt dat hij met een machine volle maan kan oproepen.

Het klinkt als een absurd verhaal. Toch wordt het vanavond drie keer gespeeld in het openluchttheater van de Leidse Hout. Het duo Roggeveen|Olijerhoek bedacht een locatievoorstelling voor deze plek en riep daarbij de hulp in van de acteurs Paul Bouter en Klaas Bolhuis.

,,Het openluchttheater wilde zich deze zomer wat duidelijker manifesteren’’, vertelt Gideon Roggeveen. ,,Ik werd gevraagd daarover mee te denken en moest eerlijk bekennen dat ik er nog nooit was geweest. Toen ik er ging kijken, dacht ik: hier wil ik een voorstelling maken. Met Erik Olijerhoek maak ik vaker theater op locatie.’’

Fantasie

Ze gingen zich verdiepen in de geschiedenis van de Leidse Hout. Dat leverde niet heel veel interessante informatie op. Behalve dan dat er vroeger op deze plek een boerderij stond en dat er weilanden waren. ,,Wij hebben onze fantasie laten werken en bedacht wat er met die laatste boer gebeurd kan zijn.’’

Roggeveen en Olijerhoek bedachten een legende over een boerin die bij volle maan verschijnt. Zij is de moeder van de hoofdpersoon uit hun voorstelling ’Boer’ en bij zijn geboorte overleden. Zijn vader is daardoor een verbitterde man geworden.

Nu hij op zijn sterfbed ligt, wil de zoon hem nog één keer gelukkig zien. Hij schakelt een uitvinder in om de verschijning van zijn moeder op te roepen. Hoe dat afloopt, is vanavond te zien in de Leidse Hout.

Donker

Een verteller neemt de bezoekers vanaf het theehuis mee door het donkere park. Onderweg worden ze alvast deelgenoot gemaakt van deze legende. In het openluchttheater ontvouwt zich de rest van het verhaal.

De eerste voorstelling van 20.00 uur inmiddels uitverkocht. Voor 21.00 en 22.00 uur zijn nog wel kaarten verkrijgbaar. ,,Per keer is er plaats voor maximaal vijftig bezoekers’’, aldus Gideon Roggeveen. ,,Ze worden ook weer teruggebracht naar het theehuis en er is een drankje inbegrepen.’’

Voorstelling ’Boer’ door Roggeveen|Olijerhoek & Debroska, donderdag 17 september, 20.00, 21.00 en 22.00 uur, openluchttheater Leidse Hout, Leiden, start bij het theehuis, kaarten à 9 euro te koop via www.roggeveenolijerhoek.nl of ter plaatse.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.