Van Schagen beheerst naar twee zeges

© Foto VI Images

Tessa de Wekker
Lisse

Tessa van Schagen behaalde de afgelopen jaren vooral als ’underdog’ haar successen. Maar zaterdag deden bij de Ter Specke Bokaal in Lisse de sprintkanonnen Jamile Samuel en Dafne Schippers niet mee. En dus was Van Schagen favoriet voor de winst.

Geconcentreerd en gedreven. Het is een kenmerkende blik voor Tessa van Schagen, vlak voordat ze haar startblok instapt. Spanning is bij de atlete nooit van het gezicht te lezen. ,,Ik heb natuurlijk altijd wel wat kriebels van te voren, maar echt heel zenuwachtig ben ik niet.”

Ook op de Ter Specke Bokaal niet, terwijl alle blikken van het publiek op haar zijn gericht. Van Schagen is namelijk de te kloppen vrouw op de 150 meter. ,,Ik denk zelf ook wel dat ik zou kunnen winnen.”

En zo gemakkelijk als ze het zegt, zo gemakkelijk doet de sprintster van Leiden Atletiek het ook. Als het startschot heeft geklonken, loopt Van Schagen eerst nog ter hoogte van haar concurrentes, maar snelt daarna weg. Met nog 50 meter te gaan heeft ze duidelijk al de voorsprong te pakken. Ze finisht in een nieuw pr van 17.36. ,,Ik wilde onder de 17.40 dus ik ben hier blij mee.”

300 meter

De afstand die volgt, de 300 meter, is wel iets spannender voor Van Schagen. ,,Ik loop namelijk normaal niet meer dan 200 meter. Het laatste stuk kan daarom zwaar voor mij worden. En er lopen ook 400 meterloopsters mee. Die hebben natuurlijk meer uithoudingsvermogen dan ik.”

Toch lukt het haar ook om op de 300 meter gemakkelijk de winst te pakken. Vanaf de eerste meter loopt Van Schagen namelijk uit op haar concurrentie. Ook nog op het laatste stuk. Ze finisht in een tijd van 38.21. ,,Ik ben hier heel blij mee. Het geeft me het vertrouwen dat ik het laatste stuk op de 200 meter ook door kan knallen.”

Na de finish leert Van Schagen wel meteen de andere kant van de overwinningsmedaille kennen; de dopingcontroleur staat haar al op te wachten en wijkt niet meer van haar zijde. Maar ook dat ondergaat Van Schagen rustig en beheerst. ,,Het is de eerste keer dat ik urine moet afgeven. Maar het zal vast goed komen.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.