'Alte Land' bezoekt de Rijn- en Veenstreek

Redacteur Rijn en Veen
Woubrugge

Met een lezing op vrijdag 5 oktober in Leimuiden en de ontvangst van bewoners van het Alte land twee weken later kijken het bestuur van stichting Priester Hendrik vooruit naar 2013.

Het is volgend jaar precies 900 jaar geleden dat Priester Hendrik naar Noord-Duitsland trok om daar de veenmoerassen te bewerken. Hij maakte deze reis in 1113 op verzoek van de bisschop van Hamburg-Bremen.

Jan Beenakker, lid van de stichting en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, geeft op 5 oktober om 20 uur in de Priester Hendrikzaal in de Sint Jan de Doperkerk in Leimuiden een lezing over hem. ,,Hij slaagde erin, om zonder moderne gereedschappen, een groot veengebied in de Rijn- en Veenstreek te ontginnen’’, zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van het stichtingsbestuur. ,,Op verzoek van de bisschop zetten hij zijn kennis en vaardigheden in in de Duitse plaats Steinkirchen. Daarmee was hij de eerste exporteur van waterbouwkunde.”

Als onderdeel van de feestelijkheden brengt in het weekend van 19 oktober een delegatie uit het Alte Land een bezoek. ,,Dan komen pastoor Prigge, een diaken en zes vormselkinderen uit het Alte Land naar Nederland. We laten onze gasten de omgeving ontdekken’’, verklaart Beenakker. ,,Veel vrijwilligers uit de omgeving helpen mee. De Duitsers verblijven in gastgezinnen en bezoeken onder andere de Woudse dom in Rijnsaterwoude.”

De lezing en de ontvangst van inwoners van het Alte Land zijn een voorproefje op activiteiten die stichting Priester Hendrik in 2013 hoopt te organiseren.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.