Diogenes begint met renovatie Wijnkoperij Maat

© foto Leidsch Dagblad

© Stichting Diogenes

1 / 2
Wilfred Simons w.simons@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

De renovatie van de vervallen Wijnkoperij Maat aan de Hogewoerd 59-61 in Leiden begint half september. Dat is althans de verwachting van Laurens Beijen van Stichting Diogenes Leiden, die het historische gebouwencomplex in eigendom heeft.

De stichting heeft eind vorige week een definitieve omgevingsvergunning gekregen voor de restauratie en de herbestemming van het rijksmonument. Een schetsontwerp dat architect Marcel van Dijk in april bij de gemeente ingediend, was al aangepast na opmerkingen van de welstands- en monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarna zijn er geen zienswijzen meer binnengekomen.

Wijnkoperij Maat was twee eeuwen een begrip in Leiden. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1803, maar de laatste en bekendste uitbaatster was Mieke Maat (1930-2013). Zij leidde het bedrijf van 1963 tot vlak voor haar dood. De drie gebouwen waarin de wijnkoperij was gevestigd, dateren mogelijk uit de veertiende eeuw.

Tot het gebouwencomplex behoort ook het hoekpand Hogewoerd 63, waar de dichter Piet Paaltjens woonde van 1852 tot 1858. Ook dit pand is aan restauratie toe, maar Diogenes wil zich niet te veel werk in één keer op de hals halen en wacht daarmee tot de renovatie van de wijnkoperij is voltooid.

Binnentuin

Architect Van Dijk tekende een plan voor drie woningen, waarvan twee met een werkfunctie. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk historische elementen te behouden. Alleen een aanbouw uit ongeveer 1900 wordt gesloopt. Op die manier krijgen de huizen en Hogewoerd 63 een gemeenschappelijke binnentuin met een in- en uitgang in de Koenesteeg.

De renovatie van de wijnkoperij is voor Diogenes het grootste project sinds jaren. Het herstel wordt begroot op 1,3 miljoen euro. Voor een deel van dit geld heeft de stichting een hypotheek afgesloten bij het Nationaal Restauratiefonds (NRF), dat leningen verstrekt tegen gunstige voorwaarden. Voor een ander deel put Diogenes uit eigen reserves. Uiteindelijk moeten de huurpenningen alle kosten dekken, maar in zijn laatstverschenen nieuwsbrief schrijft het bestuur dat de ’exploitatie van de drie woningen de eerste jaren verliesgevend zal zijn’.

Diogenes heeft al een aannemer gevonden die de restauratie gaat uitvoeren. Meer dan dat het een ’bekend aannemersbedrijf uit de Leidse regio’ is, wil de stichting niet zeggen. Volgens voorzitter Laurens Beijen ’is het de bedoeling dat binnenkort de laatste puntjes op de i worden gezet en dat de aannemingsovereenkomst in de tweede helft van augustus wordt ondertekend’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.