ZVL neemt voorsprong in finale play-offs om landskampioenschap waterpolo

Koen Plasmeijer pept ZVL op in een time-out. Foto Rene Pieterse/Sportview

Gertjan van Geen
Leiden

Spelen om de prijzen vergt mentale kracht. Het duurde even voor de waterpolosters van ZVL die vonden, maar toen het eenmaal zo ver was, was er ook geen houden meer aan in zwembad De Zijl. Zaterdag kan de Leidse ploeg voor het eerst landskampioen worden, als ze voor de tweede keer GZC/Donk verslaat.

Het was de ploeg die nog nooit een vaderlandse titel won, tegen degene die zijn tiende kan ophalen. ZVL hunkert na drie bekerzeges naar het landskampioenschap. Vorig jaar was het daar dichtbij, maar ging de finale na drie duels verloren tegen Het Ravijn. Dit seizoen moest alles anders zijn. Neo-internationals Maud Megens en Vivian Sevenich kwamen de gelederen versterken, terwijl ex-international Iefke van Belkum - een van ’s werelds beste speelsters - terugkeerde op het oude nest na een buitenlands avontuur.

Favoriet

Met deze selectie was ZVL ineens de torenhoge favoriet, ware het niet dat Van Belkum halverwege het seizoen afhaakte. Met twintig weken zwanger bokste ze het nog wel voor elkaar om beslissend te zijn in de bekerfinale, maar verder zou ze haar team niet kunnen helpen was de gedachte.

Van Belkum besliste vorige week evenwel anders. Inmiddels bevallen van een dochter trok ze binnen twee weken haar badpak weer aan om haar team in de derde en beslissende wedstrijd langs UZSC te loodsen.

Gisteren duurde het niet lang of coach Koen Plasmeijer stuurde zijn sterspeelster opnieuw het water in. ,,Iefke is extreem belangrijk’’, verklaarde hij. ,,Als je ziet wat voor rust zij brengt met haar ervaring: dat is een klasse apart. Gelukkig is ze fit genoeg om dit te doen.’’

Kopje onder

ZVL dreigde al in een vroeg stadium kopje onder te gaan. Binnen een mum van tijd counterde GZC/Donk naar 0-4, mede door toedoen van ex-ZVL-speelster Mieke Cabout. Zij verschalkte keepster Anne Heinis met twee lobjes (0-2). Plasmeijer: ,,Je kunt het je niet voorstellen dat je zo halfzacht aan een finale begint. Het sloeg nergens op dat we in eigen bad zo weggecounterd werden. Dat heet onder druk kunnen presteren.’’ Plasmeijer vluchtte in een time-out en zag de rust terugkeren. ,,Met een paar klappen in het gezicht, heb ik ze wakker gemaakt.’’

De thuisploeg trok de verdediging aan en kroop langzaam dichterbij. Bij rust was het 5-6 en in het derde part maakte ZVL het verschil. De bezoeksters, getraind door oud-mannenbondscoach Johan Aantjes, zagen nauwelijks nog kans in de buurt van het doel te komen. Hoewel ZVL slordig met de kansen omsprong, begon het laatste bij 8-6. ,,Zij lagen op apegapen en wij kunnen vier parten blijven gaan. Dat weten we allemaal. We kunnen vechten als mallen’’, aldus Plasmeijer.

Niet klagen

De Leidse trainer mocht daarbij niet klagen dat drie doelpunten van zijn ploeg tot stand kwamen via een hand of rug van een Goudse speelster. Laat onverlet dat ZVL met een flinke mentale voorsprong zaterdag naar Gouda afreist voor het tweede duel. Plasmeijer: ,,We hebben een doel gesteld en dat is kampioen worden. Toen was Iefke nog niet zwanger dus het is mooi dat ze erbij is. Ik heb zondag niets te doen, maar we moeten het zaterdag afmaken. En dat betekent wat scherper beginnen dan vandaag.’’

ZVL - GZC/Donkx 10-7 (1-4, 4-2, 3-0, 2-1)

Doelpunten ZVL: Koolhaas 2, Cabout 2, Sevenich, De Groot, Slagter, Van Dam, Megens, Van Belkum.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.