Nieuwe onthulling vóór de taptoe

Het monument met daachtre de afgezette verbinding met het Plantsoen.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het duurt enkele maanden langer voordat het Leidens Ontzet-monument nabij het Plantsoen weer in volle glorie zichtbaar is. Maar de werkzaamheden in de directe omgeving zijn in ieder geval vóór 3 oktober gereed, zo laat de gemeente weten in een brief aan buurtbewoners.

Het monument van Johan Altorf dateert uit 1924 en is toen door koningin Wilhelmina onthuld, op de 350ste verjaring van het beleg van Leiden. Het standbeeld bevat de portretten van vier helden uit de strijd tegen de Spanjolen: Willem van Oranje, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot.

Elk jaar wordt er op 2 oktober een krans gelegd. ,,Het monument is ook het officiële eindpunt van de taptoe’’, aldus Rens Heruer, (oud-)bestuurslid van zowel de 3 October Vereeniging als de Historische Vereniging Oud Leiden.

,,Het beeld is eigendom van de gemeente en ik weet dat we bijna elk jaar in de aanloop naar 3 oktober vroegen of het monument een beetje kon worden schoongemaakt en het perkje eromheen kon worden opgeknapt’’, aldus Heruer.

Dat gebeurde, maar twee jaar geleden kwam de gemeente met een omvangrijk plan om de hele verkeersroute van Lammenschansweg naar Hooigracht op te knappen.

En daarbij ook het monument, dat een beetje verscholen lag achter bomen en bosschages, weer vrij te maken. Daardoor krijgt het een meer prominent aangezicht.

Veel van de werkzaamheden zijn inmiddels af. Onder meer het drukke verkeerspunt op de plek waar Korevaarstraat, Jan van Houtkade, Geregracht en Lammenschansweg uitkomen, is vorig jaar vernieuwd.

Wat nog ontbreekt is een rotonde in het midden. En aan de oostkant moet nog een nieuwe, korte verbindingsweg komen naar het Plantsoen. Die loopt direct langs het nu wat kale monument dat van zijn perkje is ontdaan.

De aanleg van dat nieuw stuk weg tussen Plantsoen en Geregracht is echter een aantal maanden vertraagd, zo meldt de gemeente nu.

Bij graafwerkzaamheden bleek dat een gasleiding niet diep genoeg in de bodem lag. En voordat de leiding dieper ingegraven kan worden, wil Erfgoed Leiden eerst de resten van een zeventiende-eeuwse stadsmuur daaronder inspecteren.

Dat gaan de archeologen doen in mei waarna in augustus de leidingen verlegd worden. Volgens planning zijn alle klussen geklaard vóór Leidens Ontzet.

Dat is dan ook het moment voor de presentatie van het dan ingegraven, opgekalefaterde en met begroeiing omzoomde monument; als de taptoe wordt gelopen en een nieuwe bloemenhulde wordt gebracht. En, zo merkt een woordvoerster van de gemeente op, het wordt dan ook een vast onderdeel van het Leidse Singelpark.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.