Parkeerproef centrum Alphen kost vijf ton

Erna Straatsmae.straatsma@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

Een proef met twee maanden gratis parkeren in het stadscentrum van Alphen aan den Rijn kost de gemeente zo’n 500.000 euro.

Wethouder Tsaerd Hoekstra weet nog niet of hij wil ingaan op het verzoek om zo’n proef, van de Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA). ,,We hebben het verzoek ontvangen en we gaan het bekijken.’’

Volgens Hoekstra is al wel duidelijk dat een proef veel geld kost. ,,Per jaar haalt de gemeente drie miljoen euro binnen aan parkeergeld. Als we twee maanden gratis parkeren voor maximaal twee uur invoeren, kost dat zo’n vijf ton. Dat is een fors bedrag. Daar zal de gemeenteraad dan ook achter moeten staan, wil zo’n proef door kunnen gaan.’’

De VOA hoopt dat gratis parkeren leidt tot meer winkelend publiek en hogere omzetten voor de middenstand. Met een proef hoopt de vereniging aan te tonen dat dit ook daadwerkelijk het effect is.

De VOA wil de proef aan zowel de Lage Zijde als de Hoge Zijde houden: op het Aarplein, het parkeerdek van de Aarhof, in de Castellumgarage en in de Paradijslaan.

Deskundigen zijn het niet eens over de effecten van gratis parkeren op de omzet van winkeliers.

Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer en de Erasmus Universiteit (’Vervoer naar retail’; 2013) stellen dat gratis parkeren weinig invloed heeft op omzetcijfers van detailhandel. Onderzoeksbureau Strabo beargumenteerde in 2014 juist dat gratis parkeren wel belangrijk is, in het rapport ’Het gigantische belang van het aandeel ’parkeren’ in de winkelomzet’.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.