Aanleggen met lijmklemmen: kade Oude Wetering opgeknapt

Een bewoner bedacht deze oplossing. Hiervoor heeft de provincie toestemming gegeven.

Een bewoner bedacht deze oplossing. Hiervoor heeft de provincie toestemming gegeven.© Foto Hielco Kuipers

Annelies Karman
Oude Wetering

Plezierbootjes liggen met lijmklemmen langs de kade van de Oude Wetering bij het gelijknamige dorp. Aan de Kerkstraat is duidelijk te zien hoe schippers naar manieren zoeken om hun boot aan te leggen. Niet alleen lijmklemmen volstaan, ook vaarverkeersborden worden gebruikt. Een enkeling heeft met toestemming van de provincie een eigen oplossing gesleuteld. Sommigen gooien een anker op de stoep.

De oorzaak: er zitten te weinig ringen aan de kade. Elke 25 meter heeft de gemeente er één bevestigd. Voor beroepsvaart voldoende, maar voor plezierbootjes niet.

Knoeiboel

,,Het is een grote knoeiboel'', vindt een mevrouw met een klein bootje. Ze wil niet met haar naam in de krant. ,,Ik meer wel vaker aan in Oude Wetering. Het is een drama, want juist hier moet je bootje goed vast liggen, met drie lijnen. Ze varen hier hard, ook al mag dat niet. Door golfslag stoot een boot eerder tegen de kade aan.''

Ze is niet te spreken over de metalen stellages die door een bewoner zijn aangelegd. ,,Hij heeft een grote boot met van die ballen voor tussen de wal en het schip. Ik niet. Ik vaar mijn boot stuk op die uitsteeksels.''

Nieuwe bolders

Bij de provincie Zuid-Holland zijn klachten binnengekomen over het gebrek aan ringen. Deze overheid speelde die weer door aan de gemeente, omdat de kademuur in beheer is van Kaag en Braassem. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente de kade wil renoveren en extra bolders wil plaatsen. Een bolder is een klein paaltje waar touwen aan vast kunnen worden gemaakt.

,,Tijdens dit werk wordt het betonwerk van de kademuur gereinigd en voorzien van een beschermlaag'', voorspelt de woordvoerder. ,,Daarnaast worden nieuwe bolders, voorzien van ogen, op de kademuur bevestigd.'' Om de vijf meter moet er een bolder komen.

Vanaf de veerpont langs de Veerstraat is de kade anderhalve kilometer lang. Omdat het te duur is om alles in één keer te doen, begint Kaag en Braassem dit jaar met het renoveren van tweehonderd meter. De werkzaamheden beginnen eind september, dus na het vaarseizoen, en duren tot in november.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.