Palen weg bij Jeroensplein

De Heilige Geestweg in Noordwijk. De palen aan de linkerkant van de weg blijven staan. Rechts gaan ze weg.

De Heilige Geestweg in Noordwijk. De palen aan de linkerkant van de weg blijven staan. Rechts gaan ze weg.© Foto Leidsch Dagblad

Peter van der Hulst
Noordwijk

Ze worden al verfoeid sinds ze er staan, maar nu lijkt het erop dat een groot deel van de betonnen palen op en nabij het Jeroensplein in Noordwijk worden verwijderd.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om ongeveer de helft van de obstakels te vervangen door verzonken palen. Aan de oppervlakte blijft dan een ronding zichtbaar, waarmee de rijbaan voor automobilisten wordt geduid. Dat is nodig omdat zowel de delen voor voetgangers, fietsers en snelverkeer met dezelfde bestrating is vormgegeven.

Het is de bedoeling om de palen aan de zijde van het winkelcentrum en aan de zijde van woonzorgcentrum Jeroen te vervangen door de ’druppels’. Aan de kant van de Oude Jeroenskerk blijven de palen voorlopig staan, met uitzondering van dertien exemplaren die op de Heilige Geestweg evenwijdig aan de kerkmuur staan.

De politiek spreekt zich volgende week uit over het plan. Eerder had de gemeenteraad in twee moties aangedrongen op een oplossing voor de wegafscheiding die in de volksmond de Atlantikwall wordt genoemd. Daarnaast komt er ook nog een informatieavond, zodat bij de uitvoering rekening kan worden gehouden met eventuele wensen.

Wat er met de resterende palen gaat gebeuren, hangt af van de visie op het koopcentrum Kerkstraat. In dat nog op te stellen plan wordt onder meer gekeken naar een goede aansluiting van het winkelgebied op de historische kern. Het Jeroensplein maakt daar onderdeel van uit.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.