Hondenbezitters balen van herinrichting Klinkenbergerplas

Roy Hazenoot
Oegstgeest/Teylingen

Het plan van de gemeente Oegstgeest om bij de Klinkenbergerplas strengere regels voor loslopende honden te introduceren, valt bij bezitters van de viervoeters niet in goede aarde. „Onze grootste vrees is bewaarheid geworden”, legde Brenda Filippo van Platvorm Hondenvrienden uit aan raadsleden tijdens de vergadering van commissie ruimte.

De plas tussen Oegstgeest en Teylingen is een populair recreatiegebied, met name in de zomer. Om die reden is het bij het strandje van 1 april tot en met 1 oktober verboden om met de hond los te lopen. Een maatregel waar Filippo ’begrip’ voor kan opbrengen. Dat heeft ze niet voor het nieuwe plan waarin staat dat in een veel groter deel van het gebied het hele jaar rond een aanlijngebod gaat gelden.

2400 steunbetuigingen

„De ’Klink’ is het enige grote gebied in de omgeving waar mensen met loslopende honden kunnen komen”, aldus Filippo. „Door deze maatregel komt de allergrootste gebruikersgroep van de plas in de knel.” Ruim 2400 Oegstgeestenaren en Teylingers hebben haar initiatief om de regels te versoepelen gesteund.

De steunbetuigingen heeft ze op haar beurt weer overhandigd aan wethouder Jos Roeffen (leefomgeving). Hij ziet echter weinig reden om het plan te wijzigen. ,,Naast hondenbezitters heb je ook natuurliefhebbers. Zij hebben liever dat er helemaal geen honden komen’’, legde hij tijdens de commissievergadering aan Filippo uit. ,,We zorgen voor een goed evenwicht tussen beide groepen.’’

Soppen door de modder

,,Daarnaast geven we juist hondenbezitters meer ruimte’’, vervolgde de wethouder. Buiten de verharde paden - die voor een groot deel ontoegankelijk voor loslopende honden worden - komt er een sport- en spelroute. Die gaat door dichte bosschages en op sommige plekken komen speeltoestellen voor de viervoeters. ,,Dat wordt in de herfst en winter soppen door de modder’’, voorspelt Filippo.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.