Lokfietsen ook in Leiderdorp

Loman Leefmans
Leiderdorp

In navolging van onder meer Leiden gaat ook Leiderdorp gebruik maken van zogeheten lokfietsen. En dat gebeurt dan vooral rond winkelcentrum Winkelhof, waar recent het aantal fietsdiefstallen fors is gestegen.

De lokfietsen krijgen een gps-volgsysteem en worden op strategische plekken neergezet. Daarmee hoopt de gemeente dat de politie dieven snel kan oppakken.

Een ander aspect uit de reeks veiligheidsvoorstellen is dat alle hondenbezitters in januari een brief van de gemeente in de bus krijgen. Met het verzoek vroeg in de ochtend of laat in de avond een oogje in het zeil te houden. Dat zijn de tijden wanneer vaak wordt ingebroken. Dit deelproject heet ’Extra ogen en oren’. Hondenbezitters krijgen dus het verzoek te letten op verdachte situaties of personen in hun wijk.

Om het aantal woninginbraken verder terug te dringen, komen in brandgangen kleine detectiesensoren te hangen. Na aanschaf van deze zestien sensoren, later deze maand, wordt in overleg met het politie bepaald waar deze sensoren worden ingezet.

Raadslid Bob Vastenhoud (GroenLinks) vindt dat bepaalde actiepunten uit het plan iets te ver doorslaan. Hij geeft als voorbeeld de waarschuwing die automobilisten krijgen, in de vorm van een rode kaart, als ze hun auto open laten staan. ’Die automobilist krijgt straf voor iets dat een ander gaat doen, namelijk inbreken in de auto die niet is afgesloten. Dat is de zaak van de verkeerde kant benaderen.’

Burgemeester Laila Driessen vindt het uitdelen van de rode kaart juist een prima en vriendelijk middel. Wettelijk is het open laten staan van de auto strafbaar. Er is immers sprake van uitlokking.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.