Nieuwe schaatshal komt er alsnog

Loman Leefmans
Leiden

De nieuwe Leidse ijshal komt er alsnog. Het stadsbestuur trekt zeven miljoen euro extra uit voor plaatselijke sportaccommodaties, waardoor het schaatscentrum kan verrijzen aan De Vliet.

Het enige addertje onder het gras is dat gemeenten in de regio om een bijdrage in de exploitatie van het nieuwe complex wordt gevraagd van 176.000 euro per jaar. Dat ziet sportwethouder Paul Dirkse niet als onoverkomelijk. ,,Hiermee kunnen we de schaatssport voor Leiden behouden.’’

Naast het besluit over de ijshal, is bepaald dat de Vijf Meihal komt te staan op een voetbalveld aan de Boshuizerkade aan de kant van de Telderskade. ,,Er blijft een voetbalcomplex bestaan, alleen met een veldje minder’’, benadrukt de wethouder.

Door de ’verhuizing’ hoeft niet op de sloop van de Vijf Meihal te worden gewacht voordat met de bouw van de nieuwe begonnen kan komen. ,,En er is daar een beter verkeersaansluiting’’, weet Dirkse. Hoe groot de nieuwe sporthal wordt, is nog inzet van onderhandelingen met basketbalclub ZZ Leiden.

Leiden had 29 miljoen voor de nieuwe ijshal, Vijf Meihal en een overdekt zwembad bij De Vliet. Omdat de geraamde kosten van de laatste twee maar bleven stijgen, werd in december besloten de plannen voor een schaatscentrum in de ijskast te zetten. Het leidde tot een reeks ludieke protesten uit de hele regionale schaatswereld. ,,We zijn daar niet doof voor geweest.’’

Regionaal 9: ’Schaatscentrum nog niet over de finish’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.