Ton voor gezonde Leidse schoolpleinen

Bij Mareland halen De Koning en Duijndam (zittend) nu een wat uitgebreider scenario uit de kast. Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Het Marecollege in Leiden krijgt dinsdag 50.000 euro voor de aanleg van een ’Gezond Schoolplein’, een initiatief van onder meer Jantje Beton en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen weekeinde kreeg Vrije School Mareland ook zo’n cheque.

Landelijk krijgen de komende twee jaar zeventig scholen een halve ton om hun gezonde schoolpleinplan uit te voeren. Dit vanuit de overtuiging dat rookvrije, groene schoolpleinen de fantasie prikkelen, beweging en dus de gezondheid bevorderen, natuureducatie stimuleren en ook nog eens de leerprestaties positief beïnvloeden.

Van de zeventig zitten er twee in deze regio, beide in Leiden. Dat zijn de vrije scholen Mareland (basisonderwijs) en Marecollege (voortgezet onderwijs). Die trekken veel met elkaar op, maar zij meldden zich in dit geval apart aan met hun plannen. ,,We waren wel verrast te zien dat juist het Marecollege ook was uitgekozen’’, zegt Mareland-schoolleider Willem de Koning. ,,Aan de andere kant past het goed bij wat we met onze leerlingen willen doen’’, zegt Marecollege-directeur Bart van Dam. ,,Vrije scholen zijn op dit gebied altijd erg oplettend.’’

Oogst

Van Dam krijgt de cheque dinsdag overhandigd, tijdens een speciale bijeenkomst. In het najaar begint de aanleg van het plein. Tussen de nieuwe school en de net opgeleverde schoolwoningen komt veel groen, wordt een moestuin ingericht en kunnen leerlingen straks basketballen en tafeltennissen. De school gebruikt het plein straks voor de lessen, biologieprojecten en gebruikt de oogst om mee te koken. ,,We gaan er van alles doen. Het is de bedoeling dat de leerlingen er straks ook veel zijn’’, zegt Van Dam.

Mareland combineert het gezonde plein met het lopende project voor een ’groen schoolplein’, waarvoor de school in 2010 subsidie kreeg van Fonds 1818. Dat vordert stukje bij beetje. Schoolleider Willem de Koning en Ton Duijndam van de projectgroep kunnen met de nieuwe bijdrage een van de wat uitgebreidere scenario’s uit de kast halen. ,,Het was een heel ambitieus plan, dat we hebben opgeknipt’’, zegt De Koning. ,,Dit prachtige subsidiegebaar is een bonus. Het komt daardoor in een stroomversnelling. We hopen dat ook de gemeente nog een beetje mee gaat doen. We zijn helaas uit het Singelparkplan gehaald, maar hopen nog steeds op een groene verbinding daarmee.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.