Een immigratieombudsman of liever één gezicht?

Lisa van der Linden
Leiden

Wat ga je veranderen, als je de nationale ombudsman zou zijn? Dat is de vraag die vijfhonderd scholieren kregen van het Montesquieu project.

Twee teams van het Stedelijk Gymnasium Athene en Socrates in Leiden presenteren zaterdag hun idee tijdens de finale van de Grondwetdag Challenge en strijden tegen nog zes groepen. De Leidse teams hebben ieder een ander idee over wat er moet veranderen aan de nationale klachtenbehandelaar.

,,Wij willen één ombudsman zien, één gezicht. Niet de verdeling die je nu hebt met de kinderombudsman en veteranenombudsman’’, zegt Rosa Boon (17) uit team Socrates. ,, Als ze het zo nodig willen onderverdelen, moet het verder gaan dan alleen die twee’’, vult teamgenoot Chaima Azouagh (17) aan. ,,Door de verdeling is de bekendheid van de ombudsman een stuk minder groot. Dat willen wij veranderen met onze pitch.’’

Het andere team, Athene, heeft juist een heel ander idee. Zij willen er nog een ombudsman bij. ,,Er is veel onduidelijkheid over immigratie, bij de inwoners van Nederland en bij de vluchtelingen. Niemand weet waar ze hun vragen kunnen stellen over deze kwestie’’, vertelt Sofia d’Arcio (16) uit team Athene. ,,Dat kan bij de immigratieombudsman die wij willen aanstellen.’’

De jury bestaat uit de ombudsman Reinier van Zutphen, Groenlinks Kamerlid Linda Voortman , journalist Maaike van Houten en hoogleraar Luc Verheij. Het gewonnen team krijgt een rondleiding achter de schermen van het Binnenhof.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.