Bouwtechnische eisen tegen nieuwe studentenkamers in Leiden

LD Politiek Live
Leiden

Strenge, bouwtechnische voorwaarden bij nieuwe vergunningen en extra eisen aan de panden bij bestaande vergunningen. Met die twee maatregelen mag wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) de strijd aanbinden tegen overlast door 'verkamering', ofwel het veranderen van woonwijken in studentenwijken. De gemeenteraad van Leiden kon kiezen uit zes opties.

Beperken van het aantal bewoners, beperken van het aantal kamers in een pand of alleen met een vergunning een pand woonbaar mogen maken, haalden allemaal geen meerderheid. Ook strengere regels over fietsparkeren voor een verkamerd pand kreeg de handen niet op elkaar.

Weerbastig

Het onderwerp bleek bij de behandeling in de gemeenteraad donderdag dan ook bijzonder weerbarstig. Partijen moesten een vervelende afweging maken tussen bewoners die vooral in Transvaal en de Haagweg veel overlast ervaren enerzijds en studenten die een kamer zoeken omdat ze in Leiden komen studeren anderzijds.

Overlast

Een algeheel verbod op verkamering in beide wijken, een voorstel van de PvdA, haalde het niet. Volgens wethouder Laudy was niet goed vast te stellen waar precies sprake was van overlast door verkamering. En hij vreesde een waterbedeffect: een verbod in beide wijken zou het probleem alleen maar naar elders in de stad verplaatsen.

Woonwet

Plannen van het CDA om met de Woonwet in de hand pandjesbazen aan te pakken omdat ze hun pand slecht onderhouden, stuitte ook op bezwaren. Laudy ziet de verkamering vooral als een gedragsprobleem, niet als een probleem van onderhoud. ,,Er moeten echt stenen uit een pand vallen wil ik met de Woonwet een eigenaar kunnen dwingen dat aan te pakken”, hield hij het CDA voor. ,,En van dergelijke panden zijn er echt een handjevol verkamerd.”

Repressie

Dus bleef ingrijpen via de bouwtechnische route als optie over. Als een eigenaar een pand wil opsplitsen in meerdere wooneenheden (of dat heeft gedaan), kan in de vergunning die daarvoor verplicht is extra eisen worden gesteld om bijvoorbeeld geluidsoverlast te beperken. Zo wil Laudy de overlast vooral voorkomen. Andere opties ademden volgens hem vooral repressie en dat, was zijn ervaring in Leiden, leidde zelden tot een oplossing. Voor omwonenden noch studenten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.