Premium

’Zeehond 57’ vindt nog geen rust

’Zeehond 57’ vindt nog geen rust
Zeehond 57 op het strand bij Katwijk
© archieffoto jacoline van Duijn
Katwijk/Noordwijk/Ameland

Ze was een vertrouwde verschijning op het strand van Noordwijk en Katwijk, maar daar zal ze niet zo snel meer opduiken. ’Zeehond 57’ is overgebracht naar Ameland. De bedoeling was dat het bejaarde dier daar meer rust zou krijgen, maar dat is nog niet erg gelukt.

De wat oneerbiedige genaamde ’Nummer 57’ - een naam die ze dankt aan het nummer in haar vacht, waarschijnlijk een erfenis van de tijd die ze doorbracht in een opvang in Frankrijk of Engeland - was de laatste jaren een vaste gast op de Noord- en Zuid-Hollandse stranden. Van Den Helder tot en met Katwijk werd het dier vaak gesignaleerd. Regelmatig schuifelde ze er het strand op om uit te rusten.

Omdat die rust haar vaak niet was gegund, is de oude zeehond eerder deze maand ’met pensioen gestuurd’. Zeedierenreddingsorganisaties in Noord-Holland besloten ’57’ over te brengen naar ’een rustige plek in het waddengebied’.

Hoewel er niks met de zeehond aan de hand was, alarmeerden voorbijgangers toch vaak de hulpinstanties als ze op het strand lag. Omdat ze veronderstelden dat het dier in nood was. Maar de oude zeehond moest alleen wat vaker uitrusten.

Van uitrusten kwam echter vaak weinig. Regelmatig stonden er drommen mensen om de zeehond heen, zodat die in de stress schoot en de zee weer opzocht. Daarom is besloten het dier te verplaatsen.

En nu ligt de oude dame dus op Ameland, maar van de gewenste rust komt ook daar weinig terecht. Rob Knoeff van Reddingsteam Zeedieren (RTZ) Ameland: „Ze wilden haar op een rustig plaatsje leggen, maar Ameland is geen rustig plaatsje. Het dier is een enorme toeristische trekpleister. Mensen gaan met haar op de foto en komen erg dichtbij, ze heeft helemaal geen rust zo.’’

Knoeff vindt het geen slimme actie 57 naar Ameland te brengen. ,,Als ze dan zo nodig het dier wilden verplaatsen, hadden ze haar beter naar de Zeehondenplaat in Zeeland kunnen brengen. Daar is het wel rustig. Er liggen er wel driehonderd.”

Toch is Knoeff niet van plan de zeehond naar de plaat te brengen. „Ik vind dat je zo’n oud dier eigenlijk niet moet verkassen. En bovendien, grote kans dat ze dan weer terugzwemt naar waar ze ooit zat: de stranden van Noord- en Zuid-Holland dus.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.