Scylla moet verder zonder de grote man

Olivier Altenburg: ,,Het heeft ook z’n charme dat we met bijna alleen maar echte Scyllanen spelen.’’© Foto Hielco Kuipers

Ron Hoogendam
Leiden

De Leidse tafeltennistrots Scylla opent zaterdag de eredivisie met een bezoek aan De Salamanders uit Wateringen. Een pikante wedstrijd tussen twee ploegen die vorig seizoen streden voor de vierde plaats, goed voor deelname aan de play-offs.

Scylla kwam toen als winnaar uit de strijd, niet in de laatste plaats dankzij Kazeem Naziru. Dit seizoen moet het Leidse team het stellen zonder de sterke Nigeriaan, die de club deze zomer de rug toekeerde. „Hij was een echte kopman voor ons. We hadden niet verwacht dat hij alsnog voor een een andere club zou tekenen”, zegt Olivier Altenburg.

Tegenover die teleurstelling staat dat Scylla oudgediende Merijn de Bruin naar Leiden wist te halen. „Merijn is een goede speler’’, vindt Altenburg. ,,En het heeft ook wel z’n charme dat we met bijna alleen maar echte Scyllanen spelen.”

Het Leidse team bestaat verder uit oudgediende Gerard Bakker, de in de manneneredivisie debuterende Kim Vermaas en Thomas Benit, die na een afwezigheid van een jaar terugkeerde.

De Vlietclub heeft volgens Altenburg al met al de potentie om weer voor plaats vier of vijf te spelen. „We zijn hebben een goede voorbereiding achter de rug. Belangrijk is dat we, in tegenstelling tot vorig seizoen, goed beginnen. Toen speelden we een paar keer 3-3 tegen de zwakkere broeders.”

Eerste divisie

In de eerste divisie groep A werd Avanti vorig seizoen kampioen, maar eindigde in de kampioenspoule vervolgens als derde achter Hercules en Scyedam. Voor de onlangs afgestudeerde kopman Steffen Greup wordt het een grote uitdaging om nu wel te promoveren. Samen met zijn maatjes Frank Hollak en Simon Goessens zijn de Hazerswoudenaren opnieuw favoriet voor de titel. Greup: „We zijn de eerste vijf wedstrijden gelukkig compleet en als we dat verder een beetje kunnen blijven dan komen we een heel eind.’’

Dat denkt ook Goessens: „We hebben zeker ambities om naar de eredivisie te gaan. Het zou leuk zijn, maar het moet niet per se.”

Bij Pecos heeft men ook vertrouwen in een goed seizoen. Dat is de verwachting van kopman Tony Nader, die inzet op een plek bij de eerste drie. „Hilversum, met veel eredivisie-ervaring, is denk ik een maatje te groot voor iedereen, maar wij en Tempo Team moeten tweede of derde kunnen worden”, zegt de inmiddels in Zaandam wonende Nader strijdlustig. „Ik voel me goed en heb lekker getraind de afgelopen tijd.’’

Rene Waterreus, Jop van der Wiel en Joeri Soons zijn ook fit bij de Oegstgeestenaren. ,,We zijn er klaar voor. Laat VTV, onze eerste tegenstander, maar komen. We gaan gelijk proberen te knallen.”

Vrouwen

De vrouwen van Scylla treden dit seizoen aan zonder de vertrekkende Marlotte Staps. Kopvrouw Kim Vermaas legt de lat wat hoger en speelt vooral in het eredivisieteam bij de mannen. Marie Depuydt, terug na een afstudeerproject van zeven maanden in Boston, en Esmée van Marwijk zullen nu de Leidse kar moeten gaan trekken. Dat doen ze samen met het jonge, van Hilversum gekomen talent Kim Hergelink. De komst van de Europese topspeelster Emina Hadziahmetovic gaat niet door. „Dat is jammer, maar je kunt er niks aan doen”, verzucht Depuydt. „We zullen er in elk geval alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen.”

De Treffers bijt zondag het spits af met een verre uitwedstrijd tegen Westa in Limburg. De ploeg uit Roelofarendsveen, met Maaike Dekkers als kopvrouw, verwacht een lastig seizoen. Aan de sfeer binnen het team, dat verder bestaat uit Marjan Kret en Merit de Jeu, zal het niet liggen. Om toch nog enigszins beslagen ten ijs te komen wist de Veense ploeg de uit Dedemsvaart afkomstige Annemarie Zijnstra (30) te strikken. Ofschoon de Drentse speelster (’Ik reis erg veel voor tafeltennis’) al heel wat eerstedivisie-ervaring heeft, is ze nerveus voor de eredivisie. „Ik vind het heel spannend. Het is voor mij de eerste keer op dit niveau. Ik hoop lekker te spelen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.