Nieuwe kans voor afgedankte planten

Willemijn Sneep
Leiden

Drie cactussen, of 200 kamerpalmen uit een kantoor. Arne Driessen is benieuwd wat ze binnen krijgen als zijn plantenasiel vrijdag voor het eerst opengaat.

„Planten worden vaak weggegooid als mensen verhuizen of overlijden. Het is leuk als ze een tweede kans krijgen”, vindt Driessen, die het asiel samen met compagnon Michelle Stede opent in hun bedrijfspand aan het Ballonpad te Leiden. Ruimte is er genoeg: „We hebben nog zo’n 100 vierkante lege ruimte in het pand”, lacht de initiatiefnemer. Vrijdag kunnen de eerste Leidenaren een plantje komen brengen, of halen. Naar Utrechts voorbeeld willen de twee ook afspraken maken met boedelhuizen, voor een constante ’instroom’ van planten. Ook kantoren zijn een bron, weet Driessen, omdat die om de paar jaar alle planten vernieuwen. Loopt het asiel goed, dan zijn vrijwilligers voor de verzorging een volgende stap.

„Als je het goed aanpakt kan het een leuke community worden”, ziet Driessen voor zich. Het asiel is elke vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur voor het doneren of uitzoeken van een plantje. Wie wil, kan in ruil een kleine donatie doen die ten goede komt aan ’vergroeningsprojecten’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.