Naar Alphen of Leiden voor contanten

Een geldautomaat van Rabobank. Archieffoto Leidsch Dagblad

Een geldautomaat van Rabobank. Archieffoto Leidsch Dagblad

Ivar Lingen
Hazerswoude-Rijndijk/Koudekerk

’Deze pinautomaat is tijdelijk buiten gebruik’, staat te lezen op het scherm van de enige pinautomaat in Hazerswoude-Rijndijk. Sinds de sluiting van het Rabobankfiliaal en het verdwijnen van de pinautomaten van de voormalige boerenleenbank in Hazerwoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn per 1 januari van dit jaar, is er in elk van beide kernen langs de Rijn nog maar één ING-pinautomaat aanwezig.

Om contant geld te pinnen waren de inwoners van de Rijndijk bijvoorbeeld afgelopen weekend aangewezen op de geldautomaat in de Albert Heijn in Koudekerk aan den Rijn. Deze is echter alleen bereikbaar als de supermarkt open is.

Naar Alphen of Leiden

,,Ik moest nog even geld halen voordat ik naar de Trekkertrek Familiedag ging’’, zegt Marcel van Dijk uit Hazerswoude-Rijndijk. ,,De pinautomaat in mijn dorp deed het niet, dus ik ben toen naar Koudekerk gegaan. Ik ging toch die kant op en daar zaten er altijd twee. Maar die zijn dus blijkbaar allebei weg’’, is zijn conclusie. ,,Ik heb het toen aan een mevrouw gevraagd en die vertelde dat er één in de Albert Heijn zat. Nu was het gelukkig nog overdag. Als je een keer ’s avonds geld nodig hebt, dan moet je naar Alphen of Leiden toe.”

Ook Jeroen Scherpenzeel uit het dorp stond zaterdag voor een niet-werkende flappentap. ’’Eén automaat in Hazerswoude en één in Koudekerk is in principe genoeg,” zegt hij. ’’Maar dan moeten ze het wel doen.”

Onwensbaar

,,Vorige week deed de geldautomaat in de Albert Heijn het ook drie dagen niet”, zegt SP-raadslid en tevens Koudekerker Harre van der Nat. Hij maakte zich eerder, tot nu toe zonder succes, hard voor het behoud van de automaten van de Rabobank. ,,De enige automaat die er in Koudekerk is, doet het ook nog eens vaker niet dan wel. Ik kan me er vreselijk over opwinden’’, zegt hij geërgerd. ,,Ik heb al allerlei acties gehouden en in de gemeenteraad vragen gesteld, maar ik krijg telkens hetzelfde antwoord: ’Wij gaan daar niet over’. De politiek staat hier gewoon buitenspel en dat is een onwensbare situatie.’’

Mensen zonder contant geld, stonden dit weekend niet met lege handen bij de Trekkertrek. De toegangskaarten en de bonnen voor drankjes konden namelijk ook met de pinpas worden afgerekend.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.