Jubileumeditie Zoetemelk Classic in retrostijl

Zoetemelk in zijn gele trui in 1980© ANP

Hielke Biemond
Leiden

De tiende editie van de Joop Zoetemelk Classic staat op zaterdag 19 maart in het teken van het verleden. Deelnemers en teams worden uitgenodigd aan de start te verschijnen in wielertenues uit 1980, het jaar dat Zoetemelk met de Raleighploeg de Tour de France won.

De meest originele individuele deelnemer wint een nieuw ontworpen Joop Zoetemelk Classic-wielershirt met handtekening van de Rijpweteringse wielergrootheid. Voor het mooist uitgedoste team liggen gesigneerde petjes klaar.

De door de Leidse wielervereniging Swift georganiseerde wielerrit begint bij het clubgebouw aan de Willem van der Madeweg en voert de deelnemers door het Groene Hart. Er zijn vier uitgepeilde routes: van 150, 100, 75 en 50 kilometer.

De jubileumeditie begint om 8.30 uur. Alle deelnemers krijgen na afloop een speciale bandana. In de grote tent bij Swift reikt Zoetemelk, zelf ook deelnemer, om 14 uur de prijzen uit.

De klassieker werd op 24 maart 2007 voor het eerst verreden, toen als toervariant van de Ronde van het Groene Hart. Na vier edities ging de stekker uit de profkoers, maar was de hommage aan Joop Zoetemelk groot genoeg geworden om zelfstandig te blijven bestaan.

Het maximale aantal deelnemers aan de Joop Zoetemelk Classic is ook dit jaar 5500. Deelname kan alleen na voorinschrijving via de website www.swift-joopzoetemelkclassic.nl. Dat kost 12 euro. Groepen van minimaal tien personen betalen 10 euro per persoon. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.