Ontwikkeling van campus muurvast

Wilfred Simons
Leiden

De ontwikkeling van de Humanities Campus tussen de Witte Singel en de Doelengracht in Leiden zit muurvast. De Universiteit Leiden heeft alle andere mogelijkheden bestudeerd en trekt daaruit één conclusie: zonder het bouwblok van woningbouwvereniging De Sleutels gaat het niet.

De universiteit besloot een alternatief plan voor de campus uit te werken nadat De Sleutels in december besloot niet mee te werken aan de sloop van haar bezit. Directeur Gerda van den Berg kon niet anders, toen bleek dat een overgrote meerderheid van de bewoners niets voor verhuizing voelt. De 58 huizen dateren uit het begin van de jaren ’80 en zijn, qua constructie en wooncomfort, up-to-date. Sinds december, zegt Van den Berg, heeft de universiteit ook geen contact meer met de woningcorporatie gezocht.

Met zijn vele taal- en cultuurstudies kan de faculteit Geesteswetenschappen uitgroeien tot één van de grootste en belangrijkste Europese wetenschappelijke centra op dit gebied. Een nieuwe campus, met de UB aan de Witte Singel als kloppend hart, is volgens rector magnificus Carel Stolker onontbeerlijk. ,,Veertig gezinnen houden een ontwikkeling tegen die bepalend is voor de universiteit en voor Leiden voor de komende tweehonderd jaar.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.