Sluiting van Stierenbrug Leiderdorp krijgt mogelijk een staartje

Het beeld bij de Stierenbrug.

Het beeld bij de Stierenbrug.© Foto Hielco Kuipers

Michiel Smit
Leiderdorp

De Leiderdorpse Ondernemers Vereniging (LOV) overweegt een schadeclaim tegen de gemeente, vanwege de onverwachtse sluiting van de ’Stierenbrug’. Donderdag gaan de LOV en Leiderdorp in gesprek.

In mei sloot de gemeente de Stierenbrug in Leiderdorp, zonder dat dit fatsoenlijk gecommuniceerd was met de ondernemers, aldus voorzitter van LOV Didos van Dam. Dat nabijgelegen straten dicht zouden gaan, was wel duidelijk.

Maar vermelden dat dit ook voor de bekende en veelgebruikte brug gold, werd min of meer vergeten. De gemeente erkende uiteindelijk zelf dat de sluiting van de brug niet ’concreet genoeg benoemd’ was.

Het autoverkeer kon Leiderdorp wel uit, maar niet in. Leiderdorp was voor zes weken moeilijk bereikbaar.

De Leiderdorpse ondernemers verwijten de gemeente bovendien dat de werkzaamheden niet in de zomervakantie plaatshadden, maar in mei en juni.

Compensatie

Volgens Van Dam hebben Leiderdorpse bedrijven, zoals in de Winkelhof en Baanderij, het gevoel dat de oorzaak van hun gedaalde omzet veroorzaakt is door de afsluiting en de gebrekkige communicatie. Voor deze ’significante winstderving’ willen de ondernemers compensatie.

Daarom zitten Van Dam en zijn LOV donderdag samen met twee wethouders van Leiderdorp aan tafel. „We willen enerzijds de spelregels van claims bij de gemeente aftasten en anderzijds willen we aankaarten dat deze gang van zaken zo niet kan.”

De kwestie van de Stierenbrug staat niet helemaal los van de Spanjaardsbrug aan de rand van het dorp. De gemeente Leiden wil die brug helemaal sluiten voor auto’s, terwijl er nu nog eenrichtingsverkeer naar Leiderdorp is toegestaan.

Dezelfde ondernemers hebben ook over deze plannen geklaagd, want dat maakt het voor Leidse klanten moeilijker om bij hun winkels te komen.

Het is niet de eerste keer dat ondernemers met de gemeente Leiderdorp in conflict komen. Vorig jaar protesteerden ondernemers van De Baanderij tegen het plan om van de Lijnbaan een eenrichtingsweg te maken.

De gemeente Leiderdorp wil tot dusver niet inhoudelijk reageren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.