Basketballers Grasshoppers gaan op dezelfde voet verder

Grasshoppers-speler Jake Prins komt hoger dan de center van CobraNova.

Grasshoppers-speler Jake Prins komt hoger dan de center van CobraNova.© Foto Taco van der Eb

Joris Zandbergen
Basketbal

Heel veel is er niet veranderd bij de mannen van Solar-systemen Grasshoppers. Opnieuw is de ploeg een van de favorieten voor de titel in de promotiedivisie.

Dat onderstreepte het team van coach Jeroen Reitsema door de competitie met een prima zege te beginnen. In Voorburg werd CobraNova verslagen: 80-91.

Net zoals het vorige seizoen ging deze jaargang de voorbereiding ’gebukt’ onder de inspanningen van de diverse 3x3 teams, waar Grasshoppers veel spelers aan levert. ,,Inmiddels een bekend verhaal, en een waar we mee moeten leren leven’’, zei Reitsema, die nieuwe center Bas Rozendaal nog moest missen. ,,We konden pas de afgelopen week ongeveer met z’n allen trainen.’’

In Voorburg leunde het Katwijkse team in de eerste helft te veel op het afstandsschot, waardoor het CobraNova gelegenheid gaf om te rennen. Bovendien liet Grasshoppers het verdedigend voor rust (51-45) goeddeels afweten. De thuisclub schoot ongemeen goed in de eerste twintig minuten.

,,Ze schoten tegen de 70 procent’’, zei Reitsema. ,,In de rust heb ik gezegd dat als we echt zouden verdedigen, ze dat percentage nooit konden volhouden.’’ In de tweede helft draaide Grasshoppers de rollen om. Joey Schelvis zette de lijnen uit en Jesper Jobse liet zich gelden onder de borden. De Katwijkers kregen eveneens hulp van Jaco van Rhijn, die eigenlijk dit jaar in het tweede speelt maar bij afwezigheid van Rozendaal zijn oude ploeg versterkte. ,,Lekker als je zo iemand mee kunt laten doen’’, zei Reitsema. ,,Ondanks de korte voorbereiding was het toch een goede zege zo.’’

Het tweede team van ZZ Leiden begon eveneens prima aan zijn jaar in de promotiedivisie. Landslake Lions, de kampioen van het vorige seizoen, werd in de Leidse sportzaal Houtkwartier met opvallend grote cijfers verslagen: 89-63.

De ploeg uit Landsmeer trad aan met slechts zeven spelers, en die hielden het maar een kwart vol tegen het team van coach Raoul Straathof. Van 21-21 liepen de Leidenaars weg naar een ruststand van 45-35. In de tweede helft drukte ZZ 2 het krachtsverschil nog verder uit.

Scores ZZ Leiden 2: Van der Vos 13, Simson 13, Van Zijl 13, Duivenvoorden 12, Van Rhee 12.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.