Utrecht voor 15e keer beste universiteit, Leiden stijgt

Het Leidse Academiegebouw aan het Rapenburg.

Het Leidse Academiegebouw aan het Rapenburg.© Hielco Kuipers

LEIDEN

De Universiteit Utrecht is voor de vijftiende keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland, blijkt uit de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die dinsdag is gepubliceerd. Leiden stijgt vijf plaatsen naar de 88ste positie op de ranglijst van 500 universiteiten.

Utrecht neemt op de wereldwijde lijst de 47e plaats in. Een jaar eerder stond de Utrechtse universiteit nog op de 65e plek. De Rijksuniversiteit Groningen, de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, maakt een sprong van dertien plaatsen en staat nu op 59. Ook de universiteiten van Leiden (88) en Rotterdam (73) stijgen op de ranglijst van 500 universiteiten.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge. De top-100 wordt dit jaar gedomineerd door in totaal 48 Amerikaanse universiteiten.

De 'ARWU-ranking' bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten. De beste vijfhonderd worden opgenomen in de ranking. De Academic Ranking of World Universities, zoals de lijst officieel heet, kijkt vooral naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.