'Als ik zin heb, ga ik weg'

Susanne Moerkerk

Ouderen vertellen over wat is, en wat was. Ze praten over hun mooiste reizen, de familie-uitstapjes en de dingen die voorbijgaan. Ditmaal: Nick Liebert (91)

,,Alleen zijn is moeilijk. Je hebt soms een klankbord nodig, iemand waarmee je kunt praten. Toen ik de nieuwsberichten zag over de vliegtuigramp in Oekraïne voelde ik dat. Zoiets raakt je, maar er is dan niemand waarmee je emoties kunt delen. Mijn vrouw overleed in 1990 en mijn vriendin is vijf jaar geleden gestorven. Daar sta je dan. Alleen. De tafel en stoelen in huis praten natuurlijk niet terug.

Hoe zorgen we ervoor dat ouderen zich niet eenzaam voelen? In mijn flat wonen veel senioren. Niet iedereen is even ondernemend. Sommigen gaan bijvoorbeeld nooit op vakantie. Als ik zin heb, ga ik weg. "

Waar gaat u deze zomer naartoe?

,,Ik heb in juni een tiendaagse riviercruise gemaakt en ik ga binnenkort naar Spanje en Andorra. Tijdens het reizen ontmoet ik altijd wel mensen met wie ik optrek."

Reisde u vroeger al veel?

,,Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn reizen, maar wie zou het lezen? Ik kan veel vertellen, maar zelfs dan weet je pas de helft. Met mijn vriendin heb ik vroeger heel veel gereisd. We zijn naar Curaçao, Thailand, Maleisië, Zuid-Afrika en Costa Rica geweest. Ongeveer twaalf jaar geleden heb ik ook met haar een reis om de wereld gemaakt. We begonnen in Bali en gingen daarna naar Java, Nieuw Zeeland, Hawaï en ten slotte naar de Verenigde Staten. We waren zes weken onderweg. Ik kijk met veel plezier terug op die tijd.

Mijn broer woont in Nieuw Zeeland. We bellen elkaar regelmatig en ik heb hem meerdere malen bezocht. Ik vind het een prachtig land, maar durf de reis niet meer aan. Als er onderweg iets gebeurt, dan ben ik alleen. Eén keer ben ik tijdens een bezoek heel erg ziek geworden. Ze dachten dat ik het niet ging overleven. Het heeft veel tijd gekost om beter te worden. Daarom zeg ik weleens dat sindsdien mijn tweede leven is begonnen."

Wat is het mooiste wat u, de afgelopen jaren, in het buitenland hebt gezien?

,,Dat was in Boedapest. We lagen aangemeerd tegenover het mooie parlementsgebouw dat ’s avonds wordt verlicht. De insecten die op het licht afkomen, trekken veel vogels aan. Die zwermen allemaal om het gebouw heen. Schitterend! Dat is echt apart."

U bent alleen. Zou u nog iemand willen ontmoeten?

,,Ja. Ik heb een buurvrouw met wie ik goed kan opschieten. We zijn vrienden, maar ik zou willen dat het meer was dan dat. Zij weet het, maar wil geen relatie. Het is een onbeantwoorde liefde."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.