T. rex levert stad 3 miljoen euro op

© Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

Met nog drie dagen te gaan, heeft de tentoonstelling ’T. rex in Town’ van Naturalis Biodiversity Center 283.534 bezoekers getrokken. Dat is veel meer dan waar het Leidse natuurhistorische museum op had gerekend, zegt woordvoerster Susanne van Straaten. Een rond getal van 300.000 bezoekers is deze laatste dagen waarschijnlijk niet meer haalbaar, denkt ze - maar wie weet. De Leidenaars zijn maandag, Tweede Pinksterdag, tussen 17.00 en 21.00 in elk geval welkom voor een gratis afscheidsbezoek aan T. rex Trix, met taart.

In afwachting van de nieuwbouw van Naturalis, die in het vroege voorjaar van 2019 voltooid moet zijn, verhuist Trix naar het Haus der Natur und Technik in Salzburg. Dat museum is ’heel recent’ aan de rondreis toegevoegd, aldus Van Straaten.

Na afloop van ’T. rex in Town’ zou het 66 miljoen jaar oude dinoskelet aanvankelijk eerst te zien zijn in het wetenschapsmuseum CosmoCaixa in Barcelona, maar de tijdelijke tentoonstelling daar opent op 8 november. Vanaf 11 juni volgend jaar moet Trix de Parijzenaars het hoofd op hol brengen: dan is ze te zien in het Musée National d’Histoire Naturelle. Daarna volgt Macao, het Las Vegas van China. Daar wordt volgens Van Straaten ’op dit moment’ gebouwd aan een wetenschapsmuseum.

Uit onderzoek dat Naturalis Biodiversity Center deed op verzoek van het Centrummanagement, blijkt dat de bezoekers aan Trix 6 euro meer in de stad hebben besteed dan andere toeristen. Volgens centrummanager Erwin Roodhart heeft Leiden sinds september vorig jaar 1,7 miljoen euro extra verdiend. Het geld is vooral besteed in hotels, restaurants en andere horeca. Daarnaast gingen bijna 27.000 mensen met het T. rextreintje van het Pesthuis naar de Leidse binnenstad.

Rondom de komst van Trix naar Leiden slaagde hoofd communicatie Corine van Impelen van Naturalis er met ’guerilla marketing’ in om veel gratis publiciteit op te wekken voor de komst van Trix. Daarnaast was er veel belangstelling van het NOS-journaal en andere landelijke media. De waarde van al die media-aandacht voor Leiden was al berekend op 1,3 miljoen euro.

Dat levert de conclusie op dat Trix zo’n 3 miljoen euro voor de stad heeft verdiend.

Berg Kinabalu

Na het vertrek van Trix blijft het Pesthuis nog in gebruik bij Naturalis. Vanaf 24 juni zijn er twee tentoonstellingen: Op Expeditie met Naturalis en Wildlife Photographer of the Year. In de eerste tentoonstelling neemt het museum kinderen mee naar plekken waar de onderzoekers veel te vinden zijn: de berg Kinabalu op Borneo, de Caribische Zee en de Amazone. Later dit jaar volgt een expo over gif, met een hoofdrol voor tv-bioloog Freek Vonk. Ondertussen wordt hard gebouwd aan een nieuw museum.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.