Arriva's Loesje gaat in het Engels omroepen

Loman Leefmans
Leiden/Regio

'Next stop; Leiden city centre and food market'. Arriva onderzoekt of de omroepstem in de bussen die door Leiden trekken, hun tekst ook in het Engels kunnen uitspreken. Dat doet de busmaatschappij op verzoek van het stadsbestuur. Als Arriva er volgend jaar toe overgaat, dan heeft Leiden de primeur als eerste stad in Nederland waar dat gebeurt.

De buschauffeurs hebben een bijnaam bedacht voor de vrouwelijke computerstem die in de bussen de straatnamen opsomt. Zij heet Loesje. Bij elke halte klinkt haar accentloze computerstem. Hoewel ze grote geografische kennis beschikt, heeft ze wel eens moeite met de klemtoon. Zo noemt ze de Lorentzkade 'Loréntzkade'. Kan ze ook niet weten, Loesje komt immers niet uit Leiden.

,,En Leiden wórdt steeds internationaler'', meldt wethouder Robert Strijk. Aan de ene kant bulkt het van de arbeidsmigranten uit Oost-Europa, terwijl de Leidse universiteit en de bedrijven op het Bio Science Park een aanzuigende werking hebben op studenten en medewerkers die in ieder geval de Engelse taal machtig zijn.

Voeg daar nog het toeristische aspect aan toe en het is duidelijk waarom Leiden en Arriva het plan hebben om 'Loesje' ook in het Engels te laten omroepen in de bussen. Want ook buitenlanders moeten in de bus weten bij welke halte ze moeten uitstappen. 'Next stop: Leiden grand central station'.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.