ADO Den Haag oefent in sfeer van scepsis

Hielke Biemond
Delft

In weinig opzichten lijkt zijn huidige werksituatie op de relaxmodus nabij de oerwouden in Suriname. Daar kwam hij tot rust, genoot hij van het natuurschoon en het haast onwerkelijke begin van zijn trainerscarrière. Maar eenmaal terug in Den Haag beseft Henk Fraser weer waarom ADO zo roerig kan zijn, nu hoofdaandeelhouder Mark van der Kallen de club wil verkopen aan Chinezen. ,,Als je hier goed kunt werken, kun je dat overal.’’

Het zijn woorden die de trainer uitspreekt op een middag dat ADO zich voor het eerst presenteert aan de achterban. Plaats van handelen is sportpark Kerkpolder van tweedeklasser DVV Delft, waar het eerste oefenduel traditioneel gepaard gaat met vuurwerk, naar handtekeningen hunkerende kinderen en typische Haagse scepsis. Nu al ja, want als buitenspeler Ninos Gouriye hoog over schiet, hoor je de fans zuchten: dat wordt wederom niks.

Gespreksonderwerp

Toch zijn niet de vier nieuwe spelers (onder anderen Xander Houtkoop van Go Ahead en de Deen Thomas Kristensen van Kopenhagen) het voornaamste gespreksonderwerp. Dat is de geplande overname van ADO door het Chinese sportmanagementbureau United Vansen. Want waarom wil eigenaar Hui Wang een Nederlandse middenmoter overnemen? Liefdadigheid kan niet de reden zijn. George Ammerlaan, voorzitter van de Hong Kong Kamer van Koophandel Nederland, zei niet voor niets in Trouw dat hij de eerste Chinese charitatieve investeerder nog moet zien opduiken in Nederland.

De vragen die in de lucht hangen zijn deels al beantwoord door tussenpersoon Chun Li, een Chinese sportmarketeer die zaken doet vanuit Den Haag. Hij verbond ADO met zijn landgenoten en verzekert dat de overnamepartij niet zal tornen aan erfgoederen zoals het embleem en de clubkleuren. De reactie onder de fans: dat moeten we nog zien. Kijk maar naar de Maleisische eigenaar van Cardiff City. Die veranderde de clubkleuren en het logo.

Hoewel sommige supporters de overname met argusogen bezien, wordt er ook de draak gestoken met de nieuwe eigenaar en zijn de grappen over belchinezen op de tribune niet van de lucht. Of zoals cultuurbewaarder Lex Schoenmaker opmerkt: ,,Doe mij maar gado gado.’’ Maar dan zonder de letters g.

Altijd wat

Ondertussen hebben enkele grijsaards te doen met de trainer, wiens ploeg het eerste oefenduel met 1-5 wint. Ze gunnen Fraser een ongestoorde voorbereiding, maar in plaats daarvan is er in Den Haag ’altijd wel wat’. Nu dus een Aziaat die ADO wil exploiteren, hoe moeilijk het ook is voor te stellen dat cafébezoekers in Peking naar ADO tegen Utrecht kijken.

Gevraagd naar zijn mening over de perikelen haalt coach Fraser zijn schouders op, nadat hij eerst nog op de foto is gegaan met een mondig meisje; ,,Even een selfie Henk.’’

Het liefst, zo erkent hij daarna, werkt hij in de rust van een landschap van Anton Pieck. Net als iedere andere trainer. Maar tegelijk is hij wel wat gewend na zijn geslaagde missie om ADO te behoeden voor degradatie. Ondanks de matige eerste oefenwedstijd barst hij van het vertrouwen. ,,Mensen die me een halfjaar geleden voorbij hadden gelopen, zouden dat nu niet meer doen.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.