Leiden moet minimaal 13 miljoen extra bezuinigen

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Het mes moet opnieuw flink in de Leidse begroting. De gemeente moet vanaf 2013 jaarlijks 10 miljoen euro bezuinigen, oplopend tot 13 miljoen vanaf 2016. Bovendien liggen nog meer bezuinigingen in het verschiet. Dat heeft financiënwethouder Robert Strijk (D66) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Het grootste deel van de bezuinigingen (7,5 miljoen) is te wijten aan ontoereikende onderhouds- en beheerplannen van de gemeente. De rest van de bezuinigingen krijgt Leiden op zijn bord omdat de rijksoverheid gemeenten minder geld geeft.

Wethouder Strijk verwacht bovendien nog meer maatregelen op landelijk niveau, die het Leidse huishoudboekje hard zullen treffen. Zo is er een wetsvoorstel in de maak dat belasting op ondergrondse kabels en leidingen verbiedt. Bovendien moet de gemeente vanaf volgend jaar zelf de wet bijzondere ziektekosten gaan uitvoeren (AWBZ) en vanaf 2015 de jeugdzorg. Strijk weet nu nog niet of hij daarvoor genoeg geld zal krijgen van het rijk.

De tegenvallers komen bovenop een al lopende bezuinigingsoperatie van jaarlijks zo'n 26 miljoen euro. De ambtenarij inventariseert nu waarop bezuinigd kan worden. De gemeenteraad hakt de knopen door bij de behandeling van de Perspectiefnota, die half mei verwacht wordt.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.