Brand Wassenaarseweg zorgt voor stroomstoring in Leiden e.o.

Ron Amesz
leiden

In een pand aan de Wassenaarseweg in Leiden zorgt een brand vrijdagmiddag voor een stroomstoring. De brand lijkt onder controle, maar verschillende delen van Leiden, Oegstgeest en Rijnsburg zitten zonder stroom. Het gaat om ongeveer 7000 huishoudens.

De brand ontstond door een ongeluk bij werkzaamheden in een zogenoemd onderstation van de Universiteit Leiden. Doordat een kabelhaspel omviel in de kabelgoot zijn kabels beschadigd en ontstond rook. Daarna is de stroom uitgeschakeld.

UPDATE 15.52 uur: De brand is onder controle, meldt de gemeente Leiden. Liander probeert de stroom te herstellen.

UPDATES 16.02 uur:

• Rond drieën viel de elektriciteit uit. Toen was het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al overgeschakeld op noodstroom, omdat kort daarvoor de stroom er tweemaal kort uitlag. Patiënten en medewerkers merken er weinig van, zegt woordvoerder Niels Pols

• Netbeheerder Liander verwacht dat de stroom om 17.15 uur weer is hersteld.

UPDATES 16.22 uur:

• Medische apparatuur in het LUMC is direct overgeschakeld op noodstroom. Computers van medewerkers moesten opnieuw opstarten. Roltrappen en monitoren in de hal stonden langere tijd uit.

• De Universiteit Leiden meldt dat de brandt plaatsvond in een ketelhuis, dat eigendom is van de universiteit. De problemen doen zich voor in een gedeelte dat netbeheerder Liander huurt. Verschillende universiteitsgebouwen hebben geen stroom, waaronder in elk geval het wiskunde- en natuurkundegebouw en het Pieter de la Courtgebouw.

UPDATE 17.58 uur: Stroomstoring duurt nog enkele uren, meldt Liander.

Foto's en video: Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.