Meer drinkwater, minder wegwerpflessen

De eerste Join the Pipe-drinkwaterkraan werd afgelopen vrijdag geplaatst in studentencentrum Plexus van de Universiteit Leiden.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden gaat in 35 universitaire gebouwen kranen plaatsen voor drinkwater. Daarmee wil ze een bijdrage leveren aan het project ’Join the pipe’, dat zich ten doel stelt om het gebruik van drinkwater te bevorderen en het gebruik van plastic wegwerpflessen terug te dringen. De eerste kraan staat sinds afgelopen vrijdag in studentencentrum Plexus aan de Kaiserstraat in Leiden.

De gratis kranen zijn een gezamenlijk initiatief van de universiteit en het Leiden University Green Office (LUGO). Dit team van acht studenten wil de universitaire gemeenschap bewust maken van het belang van duurzaamheid. Dat doet het met simpele adviezen aan studenten, zoals oproepen om minder vlees te eten, een tas mee te nemen naar de supermarkt, naar college te fietsen en herbruikbare waterflessen te gebruiken. Het Green Office adviseert ook het College van Bestuur over onder meer het milieu- en energiebeleid, afvalscheiding en verduurzaming van de onderwijsgebouwen.

Wedstrijd

Daarnaast houdt het Green Office jaarlijks een wedstrijd. Tijdens deze zogeheten Sustainable Business Battle doen studententeams voor bedrijven en instellingen voorstellen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. In juni dit jaar omarmde de Ondernemersvereniging Bio Science Park plannen om fietstorens te bekleden met ’verticaal groen’ en een parkeerplaats zó in te richten dat hij ook kan dienen als waterreservoir.

De aanleg van de kranen (Join the Pipe spreekt liever van ’tappunten’) past in het streven van milieuactivist, kunstenaar en LD-columnist Merijn Tinga om het gebruik van plastic drinkwaterflesjes terug te dringen. Tinga opent maandagmiddag in de Pieterskerk in Leiden het academisch jaar 2017-2018. Afgelopen vrijdagmiddag wijdde hij alvast de kenmerkende witte kraan in Plexus officieel in.

Stichtingen zoals Join the Pipe en sociale ondernemingen zoals Dopper geloven dat het stimuleren van het gebruik van drinkwater een effectieve manier is om het gebruik van fossiele brandstoffen en van wegwerpplastic te verminderen.

Stichting Join the Pipe is er sinds haar oprichting sinds 2014 in geslaagd om, samen met drinkwaterbedrijven als Dunea in Zuid-Holland,ruim 450 van de kenmerkende dikke, witte zuilen te plaatsen in Nederland, België en Duitsland. Voor elke kraan in Nederland plaatst Join the Pipe er ook één in een ontwikkelingsland.

https://www.youtube.com/watch?v=byux5FcijCg&sns=em

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.