Citymanager: niet minder maar juist meer handhaving

Teylingen

De Teylingse citymanager John van der Tol pleit voor betere handhaving van de parkeerregels. „Scheefparkeerders kunnen gewoon hun gang gaan”, zegt hij over automobilisten die expres hun voertuig te lang in de blauwe zone laten staan.

Hij reageert hiermee op de resultaten van een door de Rekenkamercommissie uitgevoerd onderzoek. Strenge handhaving zou niet gastvrij zijn, concludeerden de onderzoekers eind vorig jaar. Van der Tol vermoedt dat het tegenovergestelde waar is. „Als iedereen zich aan de regels houdt, dan blijven er meer parkeerplekken over. Dat is juist gastvrij.”

In een blauwe zone mogen auto’s een maximaal aantal uur (vaak twee) in een vak staan. De flexibele plekken, zoals Van der Tol het noemt, zijn handig voor klanten die ergens kortdurend moeten staan en zijn dus belangrijk voor bedrijven en winkels. Als de regels aan de laars worden gelapt, is dat niet goed voor de bedrijvigheid, beredeneert Van der Tol.

Een ander punt van zorg is dat de commissie de blauwe zone in Warmond graag kleiner ziet worden. Die zou namelijk te groot voor het kleine winkelcentrum zijn. „Er is in Warmond maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. Als je de zone afschaft is dat ook niet goed voor de bedrijvigheid”, stelt de citymanager.

Morgenavond spreekt de raadscommissie over de voorstellen van de Rekenkamer. Van der Tol is voornemens er in te spreken om ’raadsleden op te roepen meer onderzoek te doen en zich niet te laten beperken tot het rapport van de Rekenkamer’.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek