Haarlemmerstraat honderd jaar terug in de tijd

Aad Rietveld
Leiden

Behalve platen van hoe het eruit komt te zien, heeft wethouder Paul Laudy een foto bij zich van de Haarlemmerstraat in september 1898, versierd met guirlandes ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

De 117 jaar oude foto was een inspiratiebron voor winkeliers, bewoners en gemeente bij het maken van de herinrichtingsplannen. De Haarlemmerstraat moet terug in de tijd, hij moet weer die wat deftige uitstraling van vroeger krijgen.

Want de straat heeft ’het’ niet meer, vindt Hanna Verhoef van de buurtvereniging Maredorp, die namens de bewoners meedeed aan de plannenmakerij. ,,Als ik mensen op bezoek krijg en ze de stad wil laten zien, dan steek ik de Haarlemmerstraat gauw over op weg naar de mooie plekjes.’’ Ze mist vooral het ’historische beeld’, door alle neonreclames die de aandacht afleiden van de mooie gevels.

Deftiger

Dat historische beeld komt een beetje terug door de herinrichting. De verdiepte goot in het midden van de straat verdwijnt, waardoor de straat weer vlak wordt. De antiek ogende Leidse lantaarns komen terug, aan de ene kant van de straat op palen, aan de andere kant aan de gevels. Er komen natuurstenen blauwe stroken langs de gevelwanden, net als in de Breestraat. Dat maakt de straat wat deftiger, vindt Laudy. En de hoeveelheid reclame aan de gevels wordt minder. Volgens de gemeente is dat ook een wens van de ondernemers.

Het gemeentebestuur noemt de straat ’anoniem en inwisselbaar met vele andere winkelstraten in het land’. De Haarlemmerstraat moet weer Leids worden, vindt Laudy. ,,Want het is wel ónze winkelstraat.’’

De hele Haarlemmerstraat wordt volgend jaar onderhanden genomen, van de Beestenmarkt tot de Haven. Dat gaat hinder opleveren voor de winkeliers. ,,Maar we hebben de plannen samen met bewoners en winkeliers gemaakt, dus het draagvlak is groot’’, zegt de wethouder.

Om de winkelstraat aantrekkelijker te maken, worden ook verkeersmaatregelen genomen. Voor de vrachtwagens die de winkels bevoorraden, wordt eenrichtingsverkeer ingesteld. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is een fietsenstalling te maken onder de Hema, om de straat een minder rommelig aanzien te geven. Het stukje tussen de Pelikaanstraat en de Haven wordt na de herinrichting, bij wijze van proef, opengesteld voor auto’s.

Supertof

Centrummanager Erwin Roodhart heeft hoge verwachtingen van de komende vernieuwing. ,,We hebben het gezien bij de Breestraat: als je investeert in een winkelstraat gaan makelaars en ondernemers bellen. Die denken dan: ’Hé, daar moet ik gaan zitten’. Het wordt supertof.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.