Pastorie Hazerswoude-Rijndijk voor velen een blok aan het been

Rechts van de Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk: de leegstaande pastorie. Archieffoto Leidsch Dagblad

Ivar Lingen
Hazerswoude-Rijndijk

De pastorie naast de Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijkse buurtschap Groenendijk is al acht jaar lang voor drie partijen een blok aan het been. Het bisdom wil het gebouw kwijt, de projectontwikkelaar is op zoek naar geïnteresseerden en het parochiebestuur wil geld zien. Toch hebben geen van drieën succes.

Alleen de stichting Scheepjeskerk is een andere mening toegedaan. Zij wil de pastorie juist graag behouden. ,,Voor nieuwe bestemmingen van het gebouw, zoals exposities en concerten, zouden we graag de pastorie willen hebben’’, zegt Henk de Boer van de stichting.

Maar momenteel heeft hij al zijn handen vol aan de restauratie van de kerk, die officieel de Sint Bernarduskerk heet. ,,De verwachting is dat het aantal kerkbezoeken terugloopt en dan zal er niet meer worden ’gekerkt’ in de Scheepjeskerk.’’

Het grote en lichte pand met drie verdiepingen en vele slaapkamers behoeft een flinke opknapbeurt. Dat komt doordat het al acht jaar leeg staat en er geen onderhoud meer aan is gepleegd. Het is alleen tijdelijk bewoond geweest (anti-kraak), maar dat kon de kosten die eraan waren verbonden niet beteugelen. Sindsdien staat het leeg.

Eén miljoen euro

In 2006 werd het perceel waar de pastorie op staat, aangeboden voor één miljoen euro. ,,De situatie in de vastgoedwereld is in de tussentijd flink veranderd, dus ook de marktwaarde van de pastorie’’, weet Tineke Heemskerk van het parochiebestuur. ,,We willen wel krijgen wat het op dit moment waard is. We kunnen wel iets onder dat bedrag zitten, maar als we een bod krijgen dat ver onder het miljoen ligt, dan wachten we nog wel even.’’

Nog langer wachten behoort dus nog tot de mogelijkheden voor alle partijen. Tot die tijd blijft het leeg.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.