528 protesten tegen windmolens voor de kust

528 protesten tegen windmolens voor de kust
De petitie tegen de windmolens is al door zo'n vijftienduizend mensen ondertekend. Archieffoto
Noordwijk/Katwijk

In hoeverre de zienswijzen afkomstig zijn van gemeenten, politieke partijen, maatschappelijke organisaties of verontruste burgers kan een woordvoerder van het ministerie van infrastructuur en milieu niet zeggen. Evenmin is duidelijk hoeveel protesten uit welke dorpen komen.

Kustgemeenten en inwoners lopen te hoop tegen de, in hun ogen, onzalige plannen om honderden turbines voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust te bouwen. Het massale protest blijkt niet alleen uit de meer dan vijfhonderd zienswijzen die zijn ingediend, inmiddels hebben ook zo’n vijftienduizend mensen de petitie op verzetwindmolens.nl ondertekend.

Daarin wordt opgeroepen de molens in IJmuiden Ver - een gebied tussen de havenplaats en Den Helder op ruim veertig kilometer van de kust - te bouwen. Het kabinet wil eerst de kavels dicht bij de kust volbouwen. Dat is 1,2 miljard euro goedkoper dan ver op zee. De kustplaatsen vrezen dat de financiële gevolgen voor het toerisme, door het verpeste uitzicht, vele malen groter zijn.

Dinsdagmiddag vergadert de Eerste Kamer over windenergie op zee. Daarin gaat het feitelijk om de (economische) voorwaarden aan energiemaatschappijen om op zee te mogen bouwen.

De kavels waarbinnen dat moet gebeuren - dichtbij de kust of IJmuiden Ver - worden pas later definitief aangewezen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek