Prima lente voor Bloemencorso van de Bollenstreek

Paul de Vliegerp.de.vlieger@hollandmediacombinatie.nl
Lisse/Bollenstreek

,,Een ietsiepietsie aan de vroege kant, maar verder bijna ideaal.’’ Zo omschrijft Ted Kortekaas, de man die er bij het Bloemencorso van de Bollenstreek verantwoordelijk voor is dat er voldoende bloemen zijn om de boel mee te versieren, het voorjaar van 2016. Hij trekt komende maandag met zijn plukploeg voor het eerst het veld in.

Nadat drie jaar geleden de hyacinten uit Frankrijk moesten worden gehaald - omdat ze er in Holland nog niet waren - en een jaar later de bloemen uit het uiterste puntje van Noord-Holland kwamen - omdat de Bollenstreek al was uitgebloeid - lijkt dit jaar alles ’normaal’ te gaan. ,,Ik heb vanmorgen mijn eerste ronde door de streek gemaakt’’, aldus Kortekaas. ,,Ze staan er prachtig bij. Vanaf volgende week gaan we snijden en kunnen ze de koelcel in. We krijgen dit jaar een corso waarin alle gewenste kleuren volop beschikbaar zijn.’’

,,Goed nieuws dus over de bloemen’’, aldus corso-voorzitter Leo van der Zon dinsdag bij aanvang van de traditionele perspresentatie, voorafgaand aan het evenement dat in het weekeinde van 22, 23 en 24 april wordt gehouden. In januari was er nog ongerustheid bij het corsocomité omdat er geen echte winter was en het allemaal wel erg hard leek te gaan. Maar zoals zo vaak heeft de natuur zich dankzij de frisse voorbije lenteweken weer bijna volledig hersteld.

Het 69ste Bloemencorso van de Bollenstreek heeft als thema ’Flowers & Fashion’. Vandaar dat twee couturiers zijn aangetrokken om de bloemenstoet officieel weg te schieten. Vrijdagavond, in Noordwijkerhout, doet Edwin Oudshoorn dat. Zaterdagochtend in Noordwijk mag collega-modeontwerper Ronald Kolk het startsein geven voor de tocht naar Haarlem.

Voordat de stoet, die dit jaar zeventien praalwagens telt, gaat rijden zijn er eerst de opbouwdagen in Sassenheim. Vanaf woensdag 20 april 09.00 uur kunnen bezoekers in de Klinkenberghallen aan de Rijksstraatweg 52 terecht om te zien hoe de praalwagens worden gemaakt. De opbouwdagen worden jaarlijks door zo’n zesduizend betalende bezoekers bezocht. Zij zien dit jaar tussen de honderden vrijwilligers die aan de opbouw meewerken ook een groep Noordwijkerhoutse statushouders - voornamelijk afkomstig uit Syrië - aan het werk. De vluchtelingen steken bij wijze van inburgeringscursus de praalwagen ’Angry Birds’ in de bloemen.

Corso 2016 is de laatste editie onder

de creatieve supervisie van Wilma Mesman. Zij leverde in de krant van gisteren forse kritiek aan het adres van het corsocomité dat onvoldoende bereid zou zijn te vernieuwen. Voorzitter Van der Zon wenste er op de persconferentie niet op te reageren. Wel presenteerde hij Mesmans opvolger. De Sassenheimse Esther van Waardenburg (Bloemenatelier Capri) wordt de nieuwe artdirector.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.