Berger ravage Julianabrug volgende week bekend

Sleepboten later weg bij brugongeval Alphen© ANP

Laura Heerlien
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn verwacht dat begin volgende week een berger is gevonden die de ravage bij de Julianabrug kan opruimen. Eind oktober moeten Hooftstraat en Oude Rijn weer toegankelijk zijn.

,,Er zijn verschillende inwoners die zich afvragen waarom het zo lang duurt voor die berging begint”, vertelde wethouder Tseard Hoekstra maandagavond tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. ,,Maar de berg puin is net Mikado. Als je aan een kant aan iets begint te trekken, komt er veel meer in beweging. Over de aanpak moeten we dus heel goed nadenken.”

Er zijn nu vier bergingsbedrijven die de klus willen aannemen. Hun plannen worden beoordeeld, waarna ook de TU Delft zich er nog over buigt. Zodra de berger is aangewezen kunnen binnen vier tot acht weken de kranen, pontons en het brugdek zijn opgeruimd. Hoewel de Hooftstraat en Oude Rijn dan weer beschikbaar zijn, is de klus nog niet geklaard. In de fase die op de berging volgt wordt alle puin van de gebouwen opgeruimd, daarna wordt gekeken in hoeverre herstel mogelijk is van panden, of moet worden overgegaan tot sloop en welke brugdelen nog bruikbaar zijn.

Burgemeester Liesbeth Spies ging tijdens de vergadering vooral in op de situatie van de gedupeerden. Niet iedereen heeft passende vervangende woonruimte gevonden na het brugongeluk van drie weken geleden. ,,We gaan deze week weer met een aantal mensen woningen bekijken.”

Het vinden van vervangende woonruimte is niet voor iedereen even makkelijk. ,,Sommigen willen met een urgentieverklaring het liefst meteen in een nieuwe woning trekken, anderen hopen zo snel mogelijk terug te kunnen naar hun eigen woning en weer anderen weten dat het nog lang gaat duren voor hun huis weer bewoonbaar is. Elke situatie vereist een eigen oplossing."

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.