Veel Leidse jongeren niet naar tandarts

Landelijk komt 20 procent van de kinderen nooit op periodieke controle.© Getty Images/iStockphoto

Wilfred Simons
Leiden

Het is slecht gesteld met het aantal kinderen dat regelmatig een tandarts bezoekt. In Leiden, blijkt uit gegevens van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, is 22 procent van de kinderen tussen 2 en 18 jaar nog nooit op periodieke controle geweest. Leiden is geen uitzondering. In de hele Randstad laat tussen een kwart tot een derde van alle kinderen nooit het gebit controleren. De Leidse politiek wil een actieplan.

Woordvoerder Hans Scholten van de beroepsorganisatie KNMT noemt de cijfers zorgwekkend. ,,Nu zien tandartsen kinderen pas als er problemen zijn en dat is niet nodig.’’ Hij wijst er op dat tandartsen tijdens periodieke controles kinderen leren hoe zijn voor hun tanden en kiezen moeten zorgen.

Voor kinderen tot 18 jaar zit de tandartszorg in het basispakket van de zorgverzekering. Kosten hoeven dus geen reden te zijn om de tandarts te mijden. Maar omdat volwassenen zich wel aanvullend moeten verzekeren, denken zij vaak dat dat ook voor kinderen geldt, zegt Scholten. Daarnaast is een bezoek aan de tandarts voor periodieke controle traditiegetrouw een gezinsactiviteit. Als ouders niet naar de tandarts gaan, gaan hun kinderen ook niet.

De KNMT baseert zich op cijfers van Zilveren Kruis. De verzekeraar onderzocht hoeveel kinderen in de periode december 2014 tot en met januari 2016 niet op periodieke controle kwamen. Voor Nederland lag dat percentage op twintig, maar in de Randstad lag het veel hoger. In Wassenaar kwam zelfs 31 procent van de kinderen niet op periodieke controle.

0637c966-94b5-11e7-b028-f589970f5c67.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.